srijeda, 26. listopada 2011.

Vrijeme je za... nagradnu igru


Na jučerašnji dan točno prije tri godine sam i ja krenula u pustolovinu zvanu pisanje bloga. Sada kada pogledam svoje prve postove, slike i recepte mogu reći da sam puno toga prošla. I što je najvažnije mnogo naučila. Iz današnje perspektive mogu reći da je upravo tada počelo moje pravo kulinarsko učenje. Osim kuhanja tu se nalazi i mnogo drugih hobija kojima se paralelno bavim.



Crtanje, šivanje, pletenje, heklanje i ono što me u zadnje vrijeme mnogo okupira jest: fotografija. Kada pogledam prijašnje postove priznajem da sam mnogo napredovala. Ipak kada pogledam fotografije s nekih drugih blogova vidim da imam još mnogo za naučiti. Nekako tako se rodila ideja za prigodno rođendansko darivanje ;)


Koliko često kupujete krpice (ne za sebe, već za slikanje) od kada imate blog? I razno posuđe koje izgleda dekorativno te će vam jednog dana dobro doći? Još nisam naučila kako napraviti suđe, ali krpe znam. Ustvari postupak je prilično jednostavan i svaki početnik u šivanju ga može iskoristiti kao vježbu. Kada nabavite materijal dovoljno je iskidati ga na prigodne dimenzije (ja sam koristila dimenzije krpa koje se mogu kupiti u Butlers-u) i porubiti.


Ako želite stavite trakicu da se krpa može objesiti ;)

 A sada malo o pravilima:

-jedino pravilo i ulaznica za nagradnu igru jest da odgovorite na sljedeće pitanje:
koliko je (za vas) bitna dobra fotografija i stiliziranje hrane?

-ako niste moj pratitelj, nije uvijet, ali bi me veselilo da postanete. Bilo bi zgodno da ostavite svoju e-mail adresu u komenar. Ako dobijete nagradu da vas mogu kontaktirati.

-pobjednik će biti zabran putem RNG-a

-nagradna igra traje od danas pa do nedjelje navečer, 13.11.2011 do 23:59 sati po našem lokalnom vremenu.

-pobjednik dobiva dva puta po dvije krpe plus pregaču s otisnutim receptom za Tortu od sira i čokolade. Pregača nije ručni rad, al je toliko slatka da sam je morala podijeliti s vama. Recept još nije isproban ;)

-nema zemljopisnih ograničenja. Znači da se svi mogu uključiti u igru, bez obzira gdje žive.

Sretno svima,
Jubistacha

31 komentar:

What's for dessert? kaže...

Najprije čestitke za blogorođendan!!!! Želim ti još puno dobrih recepata.

A sada odgovor na pitanje - s obzirom da smo u virtualnom svijetu zakinuti za ostala osjetila (poput mirisa i okusa hrane) vizualni aspekt je najvažniji. A dobra fotografija i stiliziranje hrane trebaju navesti osobu koja gleda tu fotografiju da joj to jelo zagolica maštu i da ga poželi odmah zgrabiti (barem na mene tako djeluju dobre fotografije).

an. kaže...

Fotografija je prevažna! Nerijetko, zbog nedostatka vremena, pregledam samo fotografije nekih dragih blogova. A od mnogih sam blogova odustala baš zbog loših fotografija.
Tvoje su fotografije tako dobre da gotovo uvijek pomislim da je tvoj recept prefin i isplaniram kada ću ga isprobati.

JA U KUHINJI... kaže...

Srećan blogorođendan!
Fotografija je meni jako bitna ali nije presudna jer pratim i dosta blogova koje nemaju dobre fotke ali su po meni jako dobri :), ali da volim videti lepu fotku VOLIM!

Tanja Leković kaže...

Srećan blogorođendan, uz moje najlepše želje!
Dobra slika - blogeri su postavili nove, veoma visoke standarde u predstavljanju hrane. Tek učim o fotografiji i sada uviđam koliko je kompleksna oblast fotografije u kuhinji - to je postala prava umetnost.

Sweet Corner kaže...

Aaaaa, sretan rodjendan, tj. blogo rodjendan Ljubice! A ti si jedna stvarno svestrana i to uspjesno svestrana osoba. Meni je tako zao da od bake nisam nista naslijedila sto se tice nekakvog dara za sivanje:((( I gumbi mi predstavljaju problem:)
Prvo sto me privuce hrani je fotografija, mada nije presudna jer ima puno dobrih jela koje nisu prezentirane na najbolji moguci nacin, ali sto mogu kad prvo jedemo ocima, pa tek onda ustima:) Otkad blogam sve vise paznje posvecujem fotografiji i stylingu opcenito, to me veseli i svaki put je izazov. Gledam svog sincica koji ce jelo koje mu nije bas omiljeno prije pojesti ako mu to serviram na malo drugaciji nacin. Npr. gljive ne voli, ali kad napravim rizoto sa gljivama, stavim u salicu, salicu iskrenem na tanjur, stavim malo zelenih zacinskih biljaka, kapnem par kapi necega oko kupica, stavim omiljenu sarenu salvetu, cijeli bestek i rizoto je smazan za 10 minuta. A o kolacima da ne pricam, volim kad je sve na spagu:)

Unknown kaže...

Kao prvo želim ti čestitati rođendan bloga i moram reći da mi je darago što sam ovako virtualno upoznala jednu tako zanimljivu kreativnu mladu osobu. I sama sam u vrijeme dok sam bila mlada sve sama radila: kuhala, kukičala, šila, plela,... pa mi je i radi toga drago što te "poznajem".
Naravno da je dobra fotografija važna kao i dobro stilizirana hrana ali, to meni baš i ne polazi puno za rukom. U mene uvijek neko puše iza leđa i čeka svoj tanjur:), a da sam i sam puno naučila jesam!

Tamara kaže...

sretan ti blogorođendan!! a di je torta????

da ti odgovorim, relativno sam nova u pisanju bloga al kako svakodnevno posjećujem blogove, definitvno je ono što me prvo privuče receptu, dobra fotografija.Tako se i ja trudim, kupujem krpe, podloške, salvete .....

Bite my cake kaže...

Fotografija je za mene općenito važna, ne samo u hrani :) Ali upravo me blog potaknuo da napredujem i kupim si novi fotoaparat a neki dan čak i novi objektiv stvoren za fotkanje hrane :) Inače, fotografija me zanima već jako dugi niz godina, samo je trebalo pričekati pravi trenutak za nabavku opreme, iako sad vidim da je to kao rupa bez dna jer svaki put kad si kupim nešto od opreme shvatim da mi treba još nešto....i tako u nedogled:)
inače, sretan ti blogorođendan i super ti je ova nagradna igra!

volimboje kaže...

Sretan ti blogorođendan i želim ti još mnoooogo takvih!
Za mene je fotografija jela vrlo važna, ona je taj okidač koji u meni stvara prvi dojam o nekom receptu. Upravo ono što me privlači da napravim neki recept jeste njegova fotografija.

Shogi kaže...

Bok Juby!
Sretan ti blogorodjendan!
Fotografija je danas potpuno materijalizirana, i sve ocjenjujemo prema njoj. Buduci da imamo sve manje vremena za hodanje i dozivljavanje stvari uzivo, to i nije tako cudno. A pomalo smo se i ulijenili :)
Ja uopce ne gledam recepte koji nisu dokumentirani fotografijom i ne kuham ono sto lose izgleda. Ako ne vidim da li je tikvica ili mrkvica, nis od jela :)

mignonne kaže...

Sretan ti blogorodjendancic, neka ih bude jos puno ovako lepih i uspesnih!;)) Imas jako kreativan hobi i odlicna je ideja da napravis nagradnu igru... e sad, sto se tice fotki, svi mi volimo da vidimo kad je nesto lepo prezentirano, nekako te fotka ipak prva privuce ali isto tako volim da citam sve recepte redom, samo sto mi nekada fali bar malkice vise vremena.:))

Nale Coolinarija kaže...

Srećan blogorođendan:) želim ti još punoooo dobrih i inspirativnih postova sa željom da se družimo dugo godina:)
Volim lepu fotografiju, jeste bitna jer očima se prvo "jede", ako me nešto privuče na prvi pogled onda se i zainteresujem za to, mada ima izuzetaka!
Međutim, u poslednje vreme pravim jasne razlike između dobre fotografije i jasne tj. uverljive fotografije... mnogi od nas poveli su se za obradjivanjem fotografija pa su time malo skrenuli od teme da je hrana ono što je od najvećeg značaja za food blogere... ne volim što se fotografije mnogo ulepšavaju samo da bi bele "dobre, lepe, fotografije". Prosto, od nekih stvari ne treba praviti famu! Zato, volim kada neko fotografijom približi hranu koju predstavlja a ne kada je "lepo fotka":) Veliki pozdrav!

Вера kaže...

Sretan blogorodjendan!Bitna mi je fotografija ali me ne opterećuje ni ako nije bas najbolja!

Marijana kaže...

Srećan rođendan!!! Budi kao što si do sada, jako dobra u postovima, da se družimo još dugo. I meni je jako bitna fotografija, jer ostavlja prvi utisak.

Mimi kaže...

Srecan rodjendan tvom divnom blogu! :) Pratim ga vec neko vreme i mnogo mi se dopada!
Jako mi je bitno stilizovanje hrane i fotografija. Na coolinarici ne gledam recepte bez fotke ili sa jako losom fotografijom. Naravno, to mi je VELIKA mana jer tako propustim mnogo dobrih recepata, ali ne mogu si pomoci. Trudim se da napredujem na tom polju, ali imam jos puuunooo da ucim... :) Mada, ne volim da doterujem fotke u programima. To ne radim...

Dunja kaže...

Sretan rođendan tvom blogiću, veseli ne svaki tvoj prilog i recepti i ručni rad. I ja puno šijem i štrikam, to me odmara.
A što se tiče fotografije tu sam "bolesna", imam pospremljeno brdo recepata, ali... uradak nije fotogeničan i ništa od objave. Eto, fotografija ne da mi je važna, ona mi je naj važnija.

jasna varcakovic kaže...

Lijepe zelje i cestitke za tvoju godisnjicu bloga!
Odgovor-
Bilo kakva fotografija uz recept je bitna. Volim vidjeti lijepo stilizovane postove, ali bih uvijek radije pratila blogove sa dobrim i provjerenim receptima, novim idejama...

Petra Kranjica kaže...

Sretan blogorođendan!
Fotgrafija je jako bitna obzirom da nema mirisa hrane to je jedini način na koji si možemo ;putrm interneta, približiti konačni rezultat nekog recepta.

Snežana kaže...

Srećan rođendan!!!!!
ljubitelj sam dobre fotografije i jako mi je bitno kakva će fotografija biti, ali nije presudno....moje nisu po mojim kriterijumima ali na vrstu aparata ne mogu biti bolje.
Glasam i za dobru fotku ali i za kreativnost...pozdrav!!!!!

marianna franchi kaže...

Mi unisco agli auguri! Anche per me una buona rappresentazione è importante, ma non è indispensabile... non posso non farti i complimenti perchè qui ogni cosa e foto è fatta per bene! Mi piace... un abbraccio

Monika kaže...

prije svega, želim ti sretan blogorođendan, još puno sjajnih recepata, fotki i rukotvorina! :) ja sam oduvijek htjela naučiti šivati ali još nije došlo na red. morat ću kod tebe na neki tutorial :D
što se tiče fotografije, smatram da je na kulinarkim blogovima izuzetno važna jer mora čitateljima nadomjestiti mirise i okuse i vjerno im dočarati neko jelo. prvo jedemo očima, a tek onda ustima. zbog toga je meni osobno da i u svakodnevnom životu hrana koju pripremim ili jedem bude lijepa, uredno servirana i prezentirana.

Andrea kaže...

Sretan blogorođendan draga Jubi i nek ih bude još puno, puno... :)

Što se fotografije tiče ona mi je jako važna i uglavnom je prva stvar koja će me privući na neki blog. Ne mislim ovdje samo na blogove o hrani već i na one o modi, uređenju doma itd... Ne znam jel to ispravan stav, ali ja sam vizualna osoba i prvo reagiram na ono što vidim.
Ipak kad su blogovi o hrani u pitanju nije mi fotografija najvažnija, pratim gomilu blogova koji imaju lošije fotografije. Često me privuče nešto drugo, duhobiti i zanimljivi tekstovi ili kreativni recepti.
Ipak treba priznati da je fotografija ono što ostavlja prvi dojam i možda sam i sama preskočila neke blogove jer mi na prvu vizualno nisu sijeli. :)

baba kaže...

Ja svoj blog zapostavljam zato jer mi se ne da/nemam vremena fotografirati hranu nekako posebno, a imam osjećaj da bih trebala jer drugi blogeri ulažu puno truda u to pa to postavlja neki "standard" unutar zajednice (a i ovi komentari "ne gledam recepte bez slika/s lošim slikama" ukazuju na to koliko se cijeni prezentacija), pa onda ako nemam dobre slike neću stavit recept. Toliko imam posla a toliko premalo vremena da jedva odvojim vremena za kuhanje, a kamoli još da izvlačim fotoaparat i rekvizite i namještam svjetlo i šta sve ne. Kad imam vremena, radije odem van s fotoaparatom; pejzažna, portretna i nature fotografija su mi oduvijek bile puno veći gušt nego still life, i više sam se tim bavila. Kako nemam iskustva sa slikavanjem indoors, trebalo bi učiti rasvjetu, vježbati kompozicije, i nabaviti rekvizite (kupiti posuđe i gluposti), a za to treba vremena, volje i para – ovo dvoje potonje bi se još i našlo, ali vremena nemam...

Uglavnom, da ne seruckam previše :D, sretna ti obljetnica. :)

Vera kaže...

evo i mene...naravno da je fotografija bitna. nekad to moze i biti presudno da nesto uradis. to sam isto primetila i kod rukotvorine. dobra fotografija otvara vrate :)
vera.grguricin @ gmail.com :)

Josipa kaže...

Draga Jubi, čestitam 3. rođendan tvom blogu! Pratim te već jako dugo i mogu reći da je napredak po pitanju kvalitete recepata i fotografija i više nego vidljiv. :)
Meni je fotografija hrane izuzetno bitna jer to je prva stavka na temelju koje prosuđujem neki recept, a i ljudi su općenito izrazito vizualna bića pa nije ni čudno da ih lijepo servirana i prezentirana hrana izrazito privlači. Kad god stignem ili kad imam goste, uvijek se trudim da hrana na tanjuru izgleda privlačno. Hvala ti za giveaway, nagradice su super i mislim da ću i ja uskoro nešto slično organizirati.
Moj mail je: inspiredfoodie.josipa@gmail.com

Goge kaže...

Fotografija je jako važna. Često preko fotografije otkrijem kako je nešto napravljeno. Također često ne uspijem poslikati svoje stvari uz pravu rasvjetu i ne objavljujem slike dok ne budu barem prihvatljive kvalitete.
Sretan rođendan tvom blogu!

Branka - byB kaže...

Iskreno ti čestitam 3-godišnjicu bloga i još puno lijepih godišnjica želim. Da podijeliš sam nama još puno odličnih recepata i da se ovako lijepo družimo. Divim ti se obzirom na sve čime se baviš, zbilja zlatne ruke imaš.
Što se fotografije tiče, važna je, ali nije najvažnija. Standardi prezentiranja i fotografiranja hrane su sve viši, ali ja ih teško pratim. Iako uživam u svim divnim fotografijama hrane ipak ću se na isprobavanje nekog recepta prije odlučiti ovisno o njegovom sadržaju.

Katarina kaže...

Sretan rođendan, i još puno puno takvih :)

Osobno, veliki sam esteta, i volim da sve, pa tako i hrana, osim što je ukusno/funkcionalno/korisno, lijepo izgleda. Vremena se mijenjaju, pa se tako sve više pozornosti posvećuje detaljima i prezentaciji jela, te postoji velika kompetitivnost na tom području, pa se dosta često zanemaruje i prva uloga hrane - prehrambena :) Kvalitetne i lijepe fotografije mi uvijek izmame osmijeh na lice i divljenje prema hrani i njenom autoru, no ono što će mi izmamiti sline i ludovanje želuca je - miris i okus, bez obzira na izgled.

pepe_@net.hr

Maja kaže...

Draga Jubistacha, prvo da ti čestitam rođendan!! kadak sam se tek uključila u blogosferu zvanu pisanje bloga, mislila sam da ću biti sama kao Pale sam na svijetu, ali onda sam postupno otkrila i to da ne samo da druge cure kuhaju, već da pritom uživaju u tome, da se družimo te da sve to podižemo na jednu veću razinu :)
Tvoj blog otkrila sam sasvim slučajno, i želim ti da doživi još mnogo rođendana :)

Svaka ti čast na ručnom radu, ja i da hoću, nemam talenta za to :) Baš nedavno sam se uhvatila u koštac s ručnom izradom posuđa, napravila sam dvije zdjelice koje se još suše i čekaju bojanje, pa ako to bude izgledalo bolje od onog šta naprave dica iz osnovne škole, možda ih uvrstim u fotke :)

Kad smo već kod fotki, ja sam zaista zaluđena bilo kakvom vrstom fotografije i sanjam o danu kada ću dobiti/kupiti profi fotić. Volim kuhati, ali volim i slikavati hranu. Fotografija hrane mi je jako bitna, volim stilizirati da to sve skupa lijepo izgleda. Živopisno i jednostavno :)
Većinu stvari koje imam sam kupila iz čiste potrebe, a godinama već skupljam svakakve tanjuriće i zdjelice jer dok se preselimo u novi stan, dobro će doći. Mada mi, naravno, većina toga zaista nije trebala, ali fotografija... :)

Unknown kaže...

Čestitke prvo!A sada odgovor na pitanje, naravno da je važno.Mora biti barem fotografija završnog jela, ne mora biti ništa posebno ukrašeno, ali nije ni zgoreg ako se netko potrudi!:) Međutim, za svaki post na blogu ili u stisci s vremenom nikad ne bih zahtijevala da autor troši na to previše vremena ili truda jer mi to nije uvijek presudno. Bitno da je dobra klopa, a slikica može biti i obična. Nismo svi profi fotografi i nemaju svi ni dobru opremu:)

creations by ane kaže...

ja sam prvenstveno za to da je fotka vjerodostojna odnosno da realno prikazuje stanje,be z raznih dotjerivanja i photoshopa
ajme kolko komentara da osvojim stvarno bi mi se trebalo posrečiti

Objavi komentar