nedjelja, 11. prosinca 2011.
Sablés od lješnjaka
Tanki, lagani i prozračni. To bi bio sažetak opisa ovih kolačića. Ja ću još samo dodati i odličnog okusa. Dovoljno slatki, s laganim mirisom maslaca i okusom lješnjaka koji prodire iz pozadine. Ovi keksići su pogodni kao podloga za serviranje raznih krema, sladoleda ili pečenog voća i kompota. Iako, ja mislim da su najbolji sami za sebe. Što je za vas bolje? Morate otkriti sami ;)
Sablés od lješnjaka
100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
45 šećera u prahu
1/2 žličice soli
25g tostiranih lješnjaka (mljevenih)
125g brašna
Pomiješati zajedno maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodati lješnjake, sol i brašno. Rukama miješati dok ne dobijete mekano tijesto. Omotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider na 30 min da se stisne. Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti tijesto između dva lista papira za pečenje i razvaljati što tanje. Peći tijesto (prekriveno s papirom) u pećnici oko pet minuta. Skinuti gornji papir te vratiti u pećnicu da se peče dodatnih pet minuta. Nakon toga sjeći željene oblike. Keksiće stavljati na rešetku za hlađenje. Ostaviti ih da se ohlade i postanu hrskavi. Čuvati ih u limenoj kutiji maksimalno tjedan dana.
P.S. recept je prilagođen prema originalu koji se nalazi u knjizi "Chef's secrets", autora G. Ramsay-a!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 25:
Prekrasni i prefini. Volim kad se u keksićima osjete lješnjaci.
Buonissimi *_*
Aaaa! Meni je zanimljivo što se sijeku nakon pečenja:) što znači biće dosta okrajaka za popapati!!!
Naravno, lješnjak je prava zvijezda u keksićima!
Fenomenalni su! Obozavam keksice (a i sve kolace) sa lesnikom! :)
Koliko finih keksica ovih dana na blogovima, sve belezim i uzivam u recepticima i fotkama... ovaj slatki "paketic" izgleda tako ljupko sa kariranom masnicom na vrhu.:))
Ma ovde nema šta da bude loše čak šta više savršeni su i prelepi!
@What's...:taman se osjete lješnjaci!
@Angela: grazie!
@Snježa: ima okrajaka, možeš ih upotrijebiti u nekoj kremi ili uz kavu ;)
@Federica: grazie cara!
@Miki: hvala!
@mignonne: hvala draga, to je dio serije "jestivih" poklona...
@maslinka: hvala!
Obožavamo ovakve shortbread kolačiće (omjer brašna i maslaca skoro isti) jer su savršeno prhki. Divni su!
Odlični keksići! Zanimljiv način pravljenja/sečenja. Svašta ću još naučiti....
obožavam keksiće s lješnjacima, ovi tvoji kao čipkasti izgledaju
djeluju jako nježno i delikatno, prekrasni su
Lješnjake u keksima obožavam i često ih korstim umjesto oraha jer daju potpuno drugačiji okus. Novost su mi keksići koji se prvo peku, a tek onda režu. Super su!
I meni je bas zanimljivo ovo secenje pecenih keksica, svaki dan naucim nesto novo :)
Recept je bas po mom ukusu, belezim ga za predstojece praznike :)
@Katarzis: i ja sam otkrila (nedavno) da mi paše ta vrsta keksića...
@Opasna: hvala!
@Tamara: hvala!
@Tamara: upravo tako, nježni a opet tako snažnog okusa!
@Monika: da, to je i meni bila novost.
@Casa...: javi dojmove ako ga stigneš isprobat...
divni su!
lješnjaci su uvijek moj prvi izbor u prhkim keksićima, tostirani naravno. Imaju potpuno drugačiju aromu kad ih se malo preprži i posebnu čar daju keksićima.
Pasali bi, sigurna sam, uz kavu ili čaj.
Super mi je zanimljivo ovo izrezivanje nakon pečenja. Super izgledaju.
Ajme što fino izgledaju, baš lagano... Pišem - probam! :)
Zaista izgledaju njezno i ...pozeljno!
@moonea: slažem se za lješnjake. Ja često napravim veću količinu pa ih sameljem i držim u tegli ;)
@Petra: i meni je isto bilo zanimljivo!
@Lilly: hvala!
@Jasna: hvala!
Obožavam ove prhke kolačiće, tako su nježni i pahuljasti! Sviđa mi se dodatak lješnjaka u njima, kladim se da su savršeni!
prekrasno izgledaju, lagano i prhko.
mozda ih jos stignem dodati medju moje bozicne kolacice :)
danas švrljam kod tebe.... tražim nešto jednostavno za blagdane.... ovi su super!
@Maja: I jesu ;)
@Mare: ubaci svakako!
@an. : imaš tag slatko ili čokoladu ili blagdane pa izaberi. A ako hoćeš nešta "zdravo" onda pravac na zdrave međuobroke ;)
dobra hrana,
europskom ukusu,
Pozdrav mira iz Indonezije
Galletas muy hermosas y delicadas me encantan,lucen perfectas,abrazos y abrazos.
Objavi komentar