srijeda, 8. veljače 2012.
Karamelizirana vruća čokolada s dodatkom cimeta (za Valentinovo)
Malo strpljenja, malo volje i čokolada je gotova u trenu. Treba samo malo sačekati da se ohladi, ako je to ikako moguće ;)
Ovo nije klasična topla čokolada već ima dva zanimljiva dodatka: karamelizirani šećer i cimet. Recept je prilagođen prema originalu koji se nalazi u knjizi: Chocolate desserts by Pierre Herme autorice Dorie Greenspan. Odlična knjiga, preporučam svim čokoladoljupcima ;)
Karamelizirana vruća čokolada s dodatkom cimeta
2 1/4 šalice punomasnog mlijeka
1/4 šalice vode
1/3 šalice šećera
1 žličica cimeta
115g tamne čokolade (što više kakaa)
Pomiješati mlijeko i vodu te staviti na vatru da provrije. Ostaviti da se ohladi. U međuvremenu karamelizirati šećer u posudi s debljim dnom na umjerenoj temperaturi. Kada je šećer dobio tamno smeđu boju dodati vruće mlijeko. Ne brinite se ako dobijete grudice karamele, samo nastavite energično miješati sve će se to otopiti. Kada se sve fino poveže dodati cimet i čokoladu. Nastaviti miješati na srednje jakoj vatri dok se sve fino ne rastopi i dok se na površini ne pojave mali mjehuri.Skinuti čokoladu s vatre te je miksati oko 1 minute u blenderu. Ako želite možete je odmah servirati ili ostaviti da se hladi. Ohlađena čokolada može stajati u frižideru do dva dana (najbolje je čuvati u zdjeli s poklopcem). Ako je želite ponovo zagrijati najbolje je staviti na laganu vatru i grijati dok se ne pojave mjehurići.
P.S.
od ove količine se dobije čokolade za minimalno 4 osobe, a možda i više. Ako vas je manje možda bolje prepoloviti mjeru.
Onaj korak s blenderom možete preskočiti (ako vam se žuri ;))
U originalu se radi sa štapićem cimeta koji se karamelizira sa šećerom. Ja ga nisam imala pri ruci pa sam napravila zamjenu u obliku cimeta u prahu.
Čokolada je prilično slatka (za moj ukus) i zato ću sljedeći put svakako smanjiti količinu šećera.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 17:
Mmmm,karamel mleko koje obožavam +čokolada,super ideja:))
Juhu! U čemu god da ima karamela - I'm in!
Ja volim vruću čokoladu i ovakve stvari po ovoj hladnoći svakome prijaju!
Toplu čokoladu obožavam (posebno na skijalištu), ali nisam ljubitelj karamela.
Prepoloviti nećemo jer ako je čokoladno i karamelizirano morat ćemo poduplati mjere :) izgleda super!!
Baš si užasna, da znaš: samo mamiš čokicama i sličnim kalorijskim bombama u vrijeme kada smo mi na dijeti i samo sanjamo ovakve divne napitke (a i to se bojimo, da se ne udebljamo u snu)! Jooooj!!
Ah, karamela i čokolada...Dva nerazdvojna druga zbog kojih mnoge dijete padaju u vodu. Uključujući i moju :D Sjajan recept!
@Stočiću: hvala!
@maxivida: jeah!
@Snježa: slažem se, pogotovo ako je vani minus i puše hladan vjetar!
@What's...:nisam ni ja, al ova mi se svidjela!
@JCG: hvala!
@Katarzis: neću više, časna p. ;)
@Monika: hihi, i kod tebe se nalazi mnogo dobrih stvari zbog kojih dijeta pada u vodu ;)
Sjajan recept. Idealno za zagrijati se u ove ledene dane.
Baš mi se dopada s ovim karameliziranim dodatkom, mora da je jaaako fina!
Ovo mi zvuči zaista fantastično i moram napraviti... Super!
jako zanimljiva čokolada sa ovim dodacima, moram probati
kako bi mi dobro došla sad ova šalica!!!
@Petra: upravo tako!
@Tamara: hvala!
@maslinka: probaj, sigurno će ići uz onaj prekrasan kruh s komadićima čokolade!
@ninakuhinja: hvala!
@Tamara: i meni :)
Volim i karamelu,a cimet obozavamo! Sve u svemu,recept je savrsen!
Da li je moguće sačekati da se ohladi - mislim da nije. Za ovim poseže čak i mlekomrzac kao ja!
S jako dobrim dodatkom moram priznati.
Objavi komentar