nedjelja, 19. veljače 2012.

Kruh s rupicama ( i starterom)




U zadnje vrijeme često naletim na recepte za kruh u kojima se umjesto (ili uz) kvasac koristi i starter. Prema izvorima s Interneta starter je ustvari komad tijesta u kojem se od brašna i vode proizvede kvasac (drugačiji nego onaj kupovni).


Postoji mnogo načina (svi su u principu slični) da se napravi starter. Ja sam ga (ovaj put) napravila tako da sam pomiješala 50g bijelog brašna i 250ml mlake vode. Nakon toga sam ga stavila na laganu vatru i kuhala dok se smjesa nije zgusnula. Ostavila sam sastrane da se ohladi. Starter se može staviti u frižider i koristiti nakon par dana. Ja sam se žurila pa sam ga upotrijebila te iste večeri. Uz njega sam dodala i kvasac jer nisam htjela riskirati (ipak sam ga radila prvi put). Kruh je ispao savršeno. Odlična tekstura i rupice, tvrdoća kore taman za grickanje. Kruh se i sutra dan drži odlično. Ne mrvi se, a okus mu je još bolji. Već imam u planu razne kombinacije za sljedeći put.


Kruh s rupicama

250g bijelog pšeničnog brašna
250g integralnog pšeničnog brašna
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
300ml mlake vode (možda malo više, sve ovisi o kvaliteti brašna)
starter

Pomiješati brašno, kvasac i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati starter. Umijesiti tijesto paralelno dolijevajući mlaku vodu. O kvaliteti brašna će ovisiti količina vode. Tijesto treba biti mekše i ne jako čvrsto. Ostaviti ga preko noći da nabuja. Sutra dan ugrijati pećnicu na maksimalnu temperaturu. U pleh od pećnice staviti pek papir. Tijesto oblikovati u kuglu (tj.pogaču) i staviti na sredinu pleha. Sa svake strane pleha dodati po jedan remekin (ili bilo koju drugu zdjelicu koja može ići u pečnicu) pun vode. Voda će prilikom pečenja isparavati i na taj način vlažiti gornju površinu kruha. Peći na maksimalnoj temperaturi (bez ventilatora) oko pola sata, te smanjiti na 180 stupnjeva. Peći još otprilike pola sata.


Broj komentara: 14:

Tanja Leković kaže...

Voda mi kreće na usta kada vidim ovako ruskavu koricu! U poslednje vreme sam par puta pokušala da napravim hleb sa korom, ali bezuspešno. Moram da probam i sa ovim tvojim, izgleda mnogo lepo.

stocicu postavi se kaže...

Stvarno je hleb sa rupicama;)) sjajno izgleda:))

Unknown kaže...

Ne čudim ti se da si tako zadovoljna. Predobro izgleda! Ja se ne usuđujem često praviti kruh jer ga ja onda najviše pojedem:) samo ponekada!

Bite my cake kaže...

Kruh ti je prekrasan, ja obožavam kruhove ovako s rupicama. Nisam nikada radila sa starterom moram isprobati

Just Cake Girl kaže...

Prekrasno izgleda kruh :)

What's for dessert? kaže...

Još nisam radila rupičasti kruh, a sviđa mi se rustikalni izgled.

Laka kuharica kaže...

Kruh je krasan i miriši sve do ovuda!

Mimi kaže...

Rupice na hlebu su sjajne... :) Obozavam takve hlebove!

Branka - byB kaže...

Super si napravila ovaj kruh, izgleda fenomenalno ! I ja imam dobra iskustva sa starterom i mislim da ću ga isto tako češće koristiti.

Monika kaže...

Kako dobro izgledaju ove rupice! Podsjeća me na chiabatu.

Maja kaže...

Moja baka radila je kruh sa starterom i bia je nanadmašiv :) Kruh savršeno izgleda, radit ću ga već ovih dana - volimo domaća peciva i krušćiće :)

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgleda. Ja sam nešto isprobavala sa starterom ali sam zaboravila na njega. Moram se ponovno pokrenuti.

Anonimno kaže...

radila sam sa starterom nekoliko puta i jako sam zadovoljna, posebno me oduševljava što kruh i pecivo i drugi dan ostaju svježi, tvoj kruh je psoebno rupičast i rado bih ga gricnula

Nely kaže...

Kruh savršeno izgleda,rupičasta struktura mu je neodoljiva:)

Objavi komentar