subota, 28. travnja 2012.

Sladoled od banane



Tražila sam recept za sladoled koji ima sastojke malo drugačije od standardnih. I naišla sam na jedan takav s bloga Laka kuharica koji me toliko oduševio da sam ga odmah isprobala. Svakako otiđite do Lake kuharice, tamo se može naći pregršt zanimljivih i jednostavnih recepata.


 Naravno da nisam imala sve iste sastojke. Pa sam improvizirala, dodala još ponešto i tako je nastao ovaj ajmo reći sladoled (dvoumim se između naziva krema ili sladoled ;))


Sladoled od banane

500 g skute
5-6 zrelih banana
100g smrznutog šumskog voća
135g Muscovado šećera
prstohvat soli
1 žličica vanilin ekstrakta
limunov sok (po potrebi)
2 žlice hladnog mlijeka

Banane iskidati na kolutiće i preliti sokom od limuna (da ne potamne).  Pomiješati mlijeko i šećer te ih staviti na laganu vatru i kuhati dok se šećer ne otopi. Dodati banane, posoliti ih te nastaviti dinstati dok ne omekšaju. Pomiješati skutu i ekstrakt vanilije. Dodati ohlađene banane, šumsko voće i staviti sve zajedno u blender. Miksati dok smjesa ne postane glatka. Staviti je u prigodnu posudu i u frižider minimalno četiri sata.

P.S.
-meni je ova krema odlična. Jedina mala zamjerka jest količina slatkoće. Za drugi put planiram smanjiti količinu šećera.
-krema ne smije dugo stajati u frižideru. Ako ostane višak, najbolje je zalediti!



Broj komentara: 8:

What's for dessert? kaže...

S obzirom da je ponovno krenula vrućina, sladoled je uletio taman u pravo vrijeme.

Laka kuharica kaže...

Baš sam danas krenula sa sladoledima:) što se slatkoće tiče, kod sladoleda je slijedeće: ako nema dovoljno šećera, konzistencija nije dobra. Na žalost je to tako. Svejedno mislim da ta slatkoća ne "ubije" okus. Dobar odabir. U slast!

Bite my cake kaže...

super su mi sastojci ovdje, odlično

Amaterka kaže...

Odlično izgleda, baš mi pasao sladoled sada :)

Just Cake Girl kaže...

Baš je divan!! :)

Dunja kaže...

Sviđa mi se voćni sladoled a i sastojci, skuta, super ideja.

jasna varcakovic kaže...

Kao tinejdzerka, najvise sam voljele sladoled sa okusom banana - kasnije sam shvatila da je imao samo umjetnu aromu...bananama ni traga. Nisam pokusala praviti sladoled, ali omiljena mi smrznuta (i niskokaloricna) poslastica u dugim Ausralijskim ljetima je smrznuta banana (oguljena i zamotana u prozirnu foliju)

Petra Kranjica kaže...

Obzirom na tropske uvjete vani, u pravi čas. Super izgleda.

Objavi komentar