srijeda, 25. travnja 2012.

Zdrav kruh za zdrav doručak



Često znam pročitati kako je doručak jako važan dio zdrave prehrane i kako ga ne treba preskakati. Osim što se držim toga pravila, često nastojim da i sastav doručka bude što zdraviji. Nisam ljubitelj zobenih i inih kaša. Kod mene jedino prolazi griz s komadićima čokolade. Ali to i nije pretjerano zdravo ako ne jedete griz od integralnog brašna ili dinkela. I u tom slučaju, ne odgovara mi da ga jedem svako jutro. Zato nastojim (kada stignem ili naiđem na jednostavan i brz recept) napraviti vlastiti kruh. Osim što znam što se sve nalazi u kruhu, još imam mogućnost vlastitog odabira dodataka.


Ovaj put su to sjemenke sezama i lana. Odličan dodatak kalcija i vlakana. Servirati uz vaš najdraži namaz, dodati napitak po izboru i uživati u suncu (napokon!)...


Kruh je rađen prema receptu Dunje Gulin (Makronovina učiteljica kuhanja) čiji video možete u cijelosti pogledati na stranici Kuhari.com: Zdravi kruh.
Za one koji nemaju vremena evo recepta (uz par sitnih izmjena).

Zdravi kruh

330 g polubijelog brašna T-850 
60 g integralnog brašna 
prstohvat soli 
10 g praška za pecivo 
2,5 dl  mlijeka 
2 žlice maslinovog ulja 
2 dl mineralne vode 
3 žlice sezamovih sjemenki 
1 žlica lanenih sjemenki

U posudi pomiješajte polubijelo brašno i integralno brašno. Dodajte sol i prašak za pecivo. U drugoj posudi pomiješajte mlijeko, maslinovo ulje i mineralnu vodu. U posudu sa suhim sastojcima ulijte mješavinu mokrih sastojaka i špatulom sve zajedno promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu (ne previše tvrdu). Na dno kalupa za kruh položite papir za pečenje, pospite pola sezamovih i lanenih sjemenki. Smjesu za kruh rasporedite po kalupu, pospite sa ostatkom sjemenki i nožem poprečno, površinski zarežite tijesto na nekoliko mjesta. Pecite u pećnici pola sata na 200 stupnjeva i zatim pola sata na 180 stupnjeva.

Broj komentara: 11:

Tadeja kaže...

Već sam radila kojekakvih integralnih krušćića, uključiv i onaj potpuno bez brašna, samo sa sjemenkama i orašastim plodovima, ali taj kod mojih nije prošao :(
Probati ću i ovog jer je neodoljiv, pogotovo ovako premazan i poslikan! :)

Slatka recenzija kaže...

Zanimljiv recept. Nimalo zahtjevan i vrlo lako dostupne namirnice. Isprobat ću prvom prilikom. I ja dajem značaju zdravoj prehrani na kojoj sam već skoro 6 mjeseci. :)
Puno pozdrava.

What's for dessert? kaže...

Ne jedem često kruh, ali kad znam da će mi trebati za ručak (volim ga toćati u maneštru) obavezno napravim domaći kruh. Sad bilježim i ovaj tvoj recept za isprobavanje.

Laka kuharica kaže...

Kruh mora da je odličan, volim takve i u breadmakeru ih i radim, razno razne. Što se doručka tiče, postao je najvažniji obrok s dolaskom industrijalizacije: ljudi su se morali najesti kako bi crnčili 12 sati u nekoj užasnoj tvornici ili rudniku. Ne vjerujem da je to najvažniji obrok jednostavno stoga što nikada nisam mogla puno jesti nakon buđenja. Koja voćka ili jogurt, to je najbolje:) A ovaj kruhić, s malo putra, nema bolje klope!

Tamara kaže...

nema do domaćeg kruha!!

Anonimno kaže...

iako se nikako ne mogu naviknuti da doručkujem svaki dan, vikendom je doručak obavezan, no većinom samo nešto brzinsko jer nemam energije ujutro motati se po kuhinji
ovaj kruh je sigurno jako fini, zabilježit ću si ga, iako ne vjerujem da će baš za doručak, no isproban će biti

Branka - byB kaže...

Kruh je super, nešto za mene i čim prije ću ga isprobati ! Ja sam pobornik doručka, ne treba biti ništa previše i ništa teško, ali mora biti doručak i nikada ga ne preskačem. Slani, slatki, kašice, jogurti,voće, ....,neizmjerne su kombinacije , a sada će biti i ovaj kruh !

Petra Kranjica kaže...

Kruh krasno izgleda, volim domačžći kruh.

garlutti kaže...

HOLA ...una tostada muyapetecible a estas horas ...besos MARIMI

Dunja kaže...

Jako me privukao ovaj kruh, volim raznovrsne i integralne šnitice za doručak.

Mimi kaže...

Svidja mi se recept jer je zaista brz. Ponekad zelim za dorucak napraviti sveze pecivo, ali uz cekaanje da kvasac nadodje - to je nemoguce...

Objavi komentar