nedjelja, 13. svibnja 2012.

Cupcakes s kremom od čokolade i zelenog čaja s okusom jasmina



Šta uopće napisati kao uvod u ovaj veličanstveni kolač?  Za mene, ovo jest savršeni kolač. Ima sve ključne sastojke koje volim: kakao, čokoladu i ganache kremu. Ovaj put sam u ganache dodala zeleni čaj s okusom jasmina koji možete naći u bilo kojem većem supermarketu.


Jasmin ima intenzivan miris koji se koristi u industriji parfema. Iako nije moj prvi izbor u obliku mirisalice koju koristim (više volim citrusne tonove) ovdje se savršeno uklopio. Kada prvi put kušate ovu kremu, nećete ga odmah osjetiti. Tek kada je progutate on će lagano izviriti iz pozadine i preuzeti vaše okusne pupoljke. Ne vjerujete? Nema potrebe! Slijedi recept, isprobajte pa možemo diskutirati o dojmovima ;)



Cupcakes s kremom od čokolade i zelenog čaja s okusom jasmina

za tijesto

150g šećera
160g brašna
46g kakaa
prstohvat soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
3 jaja (srednje veličine)
1/4 šalice ulja
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice kave

za kremu

5 žličica zelenog čaja s okusom jasmina
1/2 šalice ugušćenog (kondenziranog mlijeka)
1/2 šalice + 2 žlice slatkog vrhnja
140g tamne čokolade
115 g maslaca
3 žlice šećera

Pomiješati zajedno suhe sastojke: brašno, šećer, kakao, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. U posebnoj zdjeli istući jaja te dodati ulje i mlijeko. Pomiješati suhe i mokre sastojke tako da lagano uljevate mokre sastojke u suhe paralelno miješajući. Kada je tijesto izmješano staviti ga u kalup za muffine te peći na 175 stupnjeva oko 25 minuta. Ostaviti ih da se hlade. U međuvremenu napraviti kremu tako da pomiješate ugušćeno mlijeko sa slatkim vrhnjem i zelenim čajem. Sve zajedno staviti na vatru dok ne provrije. Isključiti vatru i poklopljeno ostaviti 20-ak minuta. Čokoladu i maslac iskidati na kocke. Procijediti mješavinu mlijeka i zelenog čaja. Istisnuti što je više moguće tekućine iz čajnih listića. Dodati šećer u mliječnu mješavinu te staviti na vatru da provrije. Preliti čokoladu i maslac s vrućim mlijekom. Ostaviti na miru dvije minute te nakon toga miješati dok ne dobijete glatku kremu. Ostaviti je da se ohladi na sobnoj temperaturi. Premjestiti je u hladnjak da se stisne prije nanošenja na cupcakese. Nanositi kremu žlicom te raditi razne oblike po želji...

P.S.
-od ove količine tijesta nastane 12 muffina + još dva komada (koje sam pekla u ramekinima
-od navedenih količina za kremu dobijete je i više nego dovoljno. S obzirom da je ovo bogata krema nema je potrebe pretjerano nanositi. Ostatak iskoristite za nešta drugo (ne može za truffle, premekana je...). Ja je planiram iskombinirati u čašicama s nekim keksima ili biskvitom.
-ako želite intenzivniji okus jasmina bez problema povećajte količinu čaja u kremi.

(recept je prilagođen prema originalu s bloga Desserts for Breakfast)

Broj komentara: 14:

Dilajla kaže...

Izgledaju neodoljivo a i po mom okusu su a i zanima mi okus jasmina.

Nevena kaže...

Definitivno u mom fazonu:)

JA U KUHINJI... kaže...

Joj kako ovo predivno zvuči i izgleda!

Gordana kaže...

Zvuci jako zanimljivo. Inace volim zeleni caj.

Zoka kaže...

Divno, samo da nadjem zeleni čaj sa jasminom i dolazim da razmenimo utiske. :)

Amaterka kaže...

Totalno mame :)

Petra Kranjica kaže...

Malo sam se prepal naslova ali krasno izgleda.

tena kaže...

ima i onaj twinnings zeleni čaj s jasminom u vrećici, pa ne treba ni cijediti. baš si me zainteresirala s ovom kremom, ali mi se ne da peć muffine, ja ću to odma u zdjelice s keksima :D

Bite my cake kaže...

ja ti skroz vjerujem i da imam doma kondenziranog mlijeka ovaj tren bih ih napravila, ovako budu malo pričekali :) u svakom slučaju savršeno!

Branka - byB kaže...

Definitivno za isprobati, vjerujem da je jako dobro. Dodatak zelenog čaja sa jasminom je sigurno poseban i izgledaju baš raskošno !

Anja kaže...

Jako volim zeleni čaj, s jasminom još više i aromatizirana čokolada mi je prefina. Tako da mi ovaj receptić ne samo lijepo izgleda nego je i sigurno prefin :)

jasna varcakovic kaže...

Wow,...koja kombinacija okusa!

Anonimno kaže...

moram priznati da mi miris jasmina odgovara, ali čaj mi se nije dopao pa nisam sasvim sigurna kako bi bio u kombinaciji sa ovom kremom
ugl.predivno izgleda i ne može biti loše sigurna sam

(a)cro(b)atie kaže...

:) Toliko toga imam zabiljezenog za isprobavanje pa zasto ne dodati i ovaj recept? Super izgleda!

Objavi komentar