petak, 18. svibnja 2012.

Pečeno meso s dodatkom luka i dinstani kupus kao prilog




Nakon niza slatkih recepata evo i nešto slano. Preko tjedna rijetko kuham, osim nešto brzinski za sutrašnji ručak. Prošli vikend sam slučajno napravila ovaj ručak jer sam radila čistku frižidera i zamrzivača. Kako obično biva, kada od jela najmanje očekujem, uvijek se ugodno iznenadim. 




Pečeno meso 
(za 5-6 obroka)

1kg svinjetine ili nekog drugog mesa (najbolje uzeti komad koji vama odgovara)
1 žlica crvene paprike
1 žličica majčine dušice
sol, papar
1 luk (veći)
maslinovo ulje

Meso premazati crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Oguliti luk te ga isjeći na par komada. Uzeti nož i ravnomjerno po mesu zarezati onoliko rupa koliko imate komada luka. U svaku rupu ubaciti luk. Staviti meso u nauljenu posudu i posuti majčinom dušicom (ja sam imala sušenu, ako imate svježu pri ruci još bolje). Prekriti folijom te peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Zadnjih 15 minuta peći bez folije tako da meso dobije finu koru.


Dinstani svježi kupus s dodatkom kozjeg sira

1 glavica svježeg kupusa (srednje veličine)
1 žlica šećera
100g svježeg kozjeg sira
2 žlice krupno ribanog sira (podravec, trapist i sl...)
sol, papar
maslinovo ulje

Isjeći kupus na sitne trake (kao za salatu). Posoliti ga i ostaviti pola sata da miruje. Nakon pola sata rukom ocijediti kupus i staviti ga u drugu posudu. U međuvremenu karamelizirati šećer na maslinovom ulju (vjerujte mi, super miriše!). Dodati kupus i dinstati ga dok ne postane mekan (ako treba podljevati s vodom ili temeljcem). Na kraju (ovo je jako bitno) dodati ribani sir i kozji sir izmrvljen na sitne komade.  Miješati dok se sir ne otopi. Dodati papar i eventualno sol (najbolje probati pa odlučiti, sir je već dosta slan). Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi. Servirati uz meso i salatu.




Broj komentara: 8:

Olivera kaže...

Mmmm, ova kombincija deluje veoma ukusno, posebno prilog od kupusa i sira.

What's for dessert? kaže...

Zanimljiva kombinacija kupusa i sira, a meso nikad ne odbijam

Gordana kaže...

Super mi je ovaj nacin za dinstanje kupusa, nisam ranije cula. Nesto sto se treba isprobati.

Tamara kaže...

odličan ručak, nepopravljiv sam mesojed!!

JA U KUHINJI... kaže...

Jako mi se svidja, kupus inače ne obožavam ali u ovoj varijanti mi zvuči jako fino.

Just Cake Girl kaže...

Divan obrok! :)

Hrvoje kaže...

Kupus mi je privukao pažnju, volim ga spremljenog na razne načine, kao ljubitelju maslinovog ulja i kozjeg sira ovo je sasvim nešto novo i stvano mi se sviđa :)

Anonimno kaže...

volim dinstani kupus, ali ovdje mi je interesantan dodatak sira, čini mi se vrlo zanimljivo

Objavi komentar