Moja svekrva često radi kolače. Većinom su to isti (provjereni) recepti koje radi od oka. Takav recept je i ovaj za razljevak. Mislim da je to neka verzija clafoutis-a sa dodatnim "tajnim sastojkom". To je ustvari preljev od kiselog vrhnja i šećera koji se fino rastopi na površini još prilično toplog kolača.
Sezona višanja je u tijeku i šteta je ne iskoristiti ih na ovaj način. U ovom kolaču baš dolazi do izražaja provjerena kombinacija kiselih višanja i slatkog tijesta plus dodanog preljeva.
Razljevak s višnjama
2 jaja
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša šećera
2 + 1/2 čaše brašna
1 prašak za pecivo
višnje (bez koštica)
preljev:
1 čašica kiselog vrhnja
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera
Pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati jaja i ulje te sve zajedno izmiješati. Na kraju umiješati i jogurt. Miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Tijesto staviti u pripremljenu tepsiju te po njemu poslagati višnje. Peći na 180 stupnjeva dok ne bude gotovo (test čačkalicom). Za preljev pomiješati kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer. Preliti preko vrućeg tijesta i ostaviti da se ohladi (i sve fino upije).
Broj komentara: 12:
Ubit ćeš me s ovim krasnim slikama. :)
Obožavam kolače s višnjama koji se najčešće prave u dvije varijante - ili s lisnatim tijestom, odnosno savijačama ili sa ovakvim tijestom. Moram priznati da neusporedivo više volim ovakvo tijesto kao što si prezentirala. Dosada sam uvijek kušao tuđe kolače i uživao u njima, ali baš ću se morati uhvatiti u koštac i sa ovim receptom. Samo da mi je biti ozbiljan i stvarno sebe natjerati da se upustim u kuhinjsku i početničku avanturu s kolačima. :)
Baš sam jutros sa mamaom pričala o ovom kolaču. :) Ovaj kolač je obeležio moje detinjstvo. Bio je prvi kolač koji sam pripremala samostalno. Ja sam ga zvala šoljica kolač. :)
odlično! obožavam kolače s višnjama. mislim da mi je to definitivno najdraže voće u kolaču
Nisam ljubitelj višanja ali uvijek računam da se kolači s višnjama mogu napraviti i s trešnjama. Karanfil je prekrasan
Volim visnje, a kolac divno izgleda :)
najbolji kolač, volim višnje i jedva čekam da moje dozriju
@Slatka recenzija: vrijeme je da počneš peći kolače ;)
@Zoka: moj prvi samostalni kolač je bio mramorni, isto sa šoljicama ;)
@Tamara: meni su višnje super, al ipak više volim čokoladu ;)
@Tamara: naravno ili malinama, marelicama, jagodama...
@Gordana: hvala!
@ninakuhinja: hvala!
Baš mi se dopada,jer nisam do sada još pravila sa tim prelivom od kisele pavlake.Super ideja!
Divno izgleda! Moja je baka radila sličan razljevak, već mi miriše do tu :)
Ovakvi kolači su mi jako dragi, odličan je , a vjerujem da je "tajni sastojak" poprilično pridonio dobrom okusu !
tako jednostavan, a odlican....
@Irena: preljev je super!
@Maja: baka rules ;)
@Branka: tajni sastojak je točka na i ;)
@Unknown: upravo tako!
Objavi komentar