utorak, 22. svibnja 2012.

Tiramisu s domaćim piškotama



Što je potrebno da zapazite i odlučite isprobati neki recept? Je li to slika ili tekst? Možda želja za nekim neobičnim sastojkom? Pa onda pretražite mnoštvo recepata ne bi li odabrali onaj koji će biti najbolji. Kod mene nema pravila. Ponekad je u pitanju slika, ponekad tekst. Zanimljiva i duhovito složena priča ponekad može biti veća inspiracija nego milion slika. Ovaj put inspiracija je došla sama od sebe. Odlučila sam se za sigurnu varijantu. Klasik u nešto drugačijem obliku. Od originalnog recepta nije ostalo skoro ništa osim imena ;)





Ideja za pravljenje domaćih piškota je došla kao prirodan nastavak originale ideje. Moram priznati da sam na početku bila skeptična. Kako će to sve ispasti? Hoće li dobro izgledati? Kako će se krema ponašati i milion sličnih pitanja se neprestano nametalo. Čak sam se dala u potragu za neki provjereni recept. Našla sam par zanimljivih i odlučila krenuti pa šta bude. Naravno da nisam našla sve sastojke. Pa sam onda kupila nešto što se u tom trenu činilo kao adekvatna zamjena. Kasnije se pokazalo da to i nije super ideja. Uglavnom, krema se radila par puta dok nisam bila zadovoljna s konačnim rezultatom.

Domaće piškote 
(recept je prilagođen prema originalu)

140g integralnog pšeničnog brašna
6 jaja
120g smeđeg šećera (Alnatura, DM)

Odvojiti bjeljanjke i žutanjke. Mutiti bjeljanjke s prstohvatom soli dok se ne stvori pjena. Dodati 100g šećera te nastaviti mutiti dok bjeljanci ne očvrsnu. U drugoj posudi umutiti žutanjke s ostatkom šećera dok se ne dobije pjenasta smjesa. Pomiješati 1/3 bjeljanjaka sa žutanjcima, te dodati ostatak bjeljanjaka. Lagano miješati da se sve fino sjedini. Polagano dodavati brašno dok ne dobije glatko tijesto srednje gustine. Stavljati tijesto u okrugli kalup na papir za pečenja. Tijesto peći oko 10 min na 200 stupnjeva. Od ove smjese se dobiju otprilike dva pleha (ona velika iz pećnice) puna piškota. Ako su vam draže klasične onda slastičarskom špricom raditi oblike slične originalu.

Bijela krema

100g bijele čokolade
250ml slatkog vrhnja
1/2 pakovanja kremastog jogurta (Yogurt bianco cremoso, Lidl)
1 šlag fix

Otopiti čokoladu na pari i ostaviti sastrane da se hladi. Pomiješati slatko vrhnje i šlagfix te miksati dok ne postane pjenasto. Dodati jogurt i sve zajedno izmiješati. Na kraju umiješati bijelu čokoladu. Staviti kremu u frižider da se stisne najmanje dva sata.

Tiramisu

Pripremiti pola šalice tople kave ili espressa (ako imate djecu kavu zamijeniti s mlijekom). Uzeti jednu piškotu te je poškropiti s kavom. Premazati je kremom. Na kremu dodati novu piškotu koja je prehodno namočena. Završiti s gornjim slojem kreme. Ostaviti tiramisu da se sve fino stisne još par sati u frižideru. Prije posluživanja posuti kakaom.

P.S.
-ova količina kreme je dovoljna za otprilike pola piškota. Ako hoćete sve napraviti jednostavno poduplajte kremu.
-piškote je najbolje napraviti par dana prije i ostaviti ih da se osuše. Tek tada dobiju onu finu hrskavu koricu


Broj komentara: 14:

What's for dessert? kaže...

E to se zove poduhvat. Domaće lisnato tijesto i domaće piškote - tko god ih napravi svaka mu čast! Sviđa mi se krema s bijelom čokoladom i jogurtom, moram ju isprobati.

Gordana kaže...

Ovo je stvarno prekrasno. Obozavam tiramisu i super mi je ovo sto si obradila recept na svoj nacin.

Amaterka kaže...

Odlično izgleda, a krema mi je jako primamljiva :) Uz to što si nabrojala da utječe na isprobavanje recepta (tekst i slika), kod mene su i sastojci, odnosno činjenica da imam sve sastojke u tom trenutku i da isprobavanje može odmah početi pa je to trenutna motivacija :)

Unknown kaže...

lepo, lepo...samo da je malo veca slika da se bolje vidi! Pratim!

Bite my cake kaže...

bravo za domaće piškote! super kolač

Unknown kaže...

Ovo se zove pothvat. Svaka čast! Odličan kolač!

Tanja kaže...

Bravo za domace piskote. Meni se ideja o njima mota od kad sam na 24 Kitchen videla Rudolfa kako ih pravi. Bratovljeva deca tamane one kupovne, a ja sam za to da ako vec jedu secer, bolje da jedu domaci proizvod.

Mnogo je fin ovaj Tiramisu iako mu je od recepta ostala samo kafa :)))

Cinnamon and Thyme kaže...

Tiramisu je jedan o mojih omiljenih deserta (mjesto ima ukupno sa panakotom)! :) Stvarno dobro izgleda :). I još si sama radila piškote, krasno!

Unknown kaže...

Odlican recept,sve mi se svidja!

Tanja Leković kaže...

Vrlo, vrlo lepo!

Tamara kaže...

svaka čast na domaćim a ujedno zdravim pikotama, i krema je vrlko zanimljiva!

Unknown kaže...

Dopada mi se ova ideja sa domacim piskotama, inace obozavam tiramisu :)

Petra Kranjica kaže...

Tiramissu odmah bolje izgleda ako u sebi ima domaće piškote.

Anonimno kaže...

imam u planu napraviti domaće piškote ali još nisu došle na red
tvoj tiramisu mi se dopada i ne samo zbog piškota već je i krema zanimljiva

Objavi komentar