Pravljenje džema je odavno postala rutina u mojoj kuhinji. Nemojte misliti da stojim pored šporeta ispred lonca od deset litara stalno. I da pravim desetak i više tegli punih džema. Ne, ovdje je riječ o prilično malenoj količini voća koje je ostalo u frižideru (skoro) zaboravljeno.
Džem je napravljen još dok je bila sezona onih prvih višanja sorte maraska (tako tvrdi vlasnik). Ove višnje su tamnije boje i ne tako kiselog okusa kao ostale. Zbog toga sam ih s guštom jela sirove, a i od ostatka napravila džem. Postupak i sastojci su (skoro) isti kao i za džem od jagoda. Male izmjene u količini šećera i dužine kuhanja ostavljam vama na izbor, ovisno o željama ;)
Džem od domaćih višanja (sorta maraska)
900g višanja
pola bočice rižinog sladila (ili količina šećera koja vama odgovara, ovisno o kiselosti višanja)
2 žličice ekstrakta vanilije
Višnje preliti rižinim sladom, te dodati vaniliju. Staviti na srednje jaku vatru dok smjesa ne provrije. Nakon toga smanjiti vatru na lagano te "ukuhavati" džem dok se ne dobije željena gustina. Miješati često i paziti da smjesa na zagori. Kada je džem gotov staviti ga u pripremljenu teglu te čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Broj komentara: 11:
Diiiivan! Volim visnje u raznim oblicima... :)
Super džem , moje omiljene višnje i ovdje divno izgledaju. Sviđa mi se što si stavila rižino sladilo, time je džem sigurno još posebniji.
Divno. Nista bolje od domacih dzemova.
Obožavam domaći džem od višanja. Višnje inače obožavam, ali niti jedan kupovni džem od višanja nije ravan domaćem :)
Super izgleda ova kriška kruha!
Delizioso
ciao
Višnje ne volim svježe, ali ovako su uvijek dobrodošle.:)
Domaće je najbolje, uvijek, bez iznimke.
divan džem, i mi ga često radimo!
Baš višnjasto. Loredana
Raditi vlastiti džem je baš pravi gušt! A potrebno je puno manje vremena da bi se isti napravio nego što ljudi misle :) Domaci dzem od visanja je mrak, a tvoj je divno ispao!!
Krasan džem :) I ja radim male količine i od voća koje ne stignemo pojesti :)
Objavi komentar