srijeda, 28. studenoga 2012.

Kuglice od kakaa i sušenih ribizli



Polako se bliže blagdani i sigurno već u glavi slažete listu kolačića, kolača i torti koji će se praviti ove godine. Ja priznajem, nemam tu naviku. Kao prvo ne volim ponavljati tj. praviti neke provjerene stvari. To radim samo ako nekome nosim ili negdje trebam donjeti pa da se ne osramotim. U ostalim prilikama radim nešto novo. Mnogo puta se desi da fulam pa ispadne ili nejestivo ili negledljivo. Više puta dobijemo nešto zaista novo i to je onda stvarno zadovoljstvo.
Zato vam predlažem, ako ste raspoloženi da ove godine date šansu i nekim drugim kolačima. Još ako su zdraviji i brzo se naprave onda stvarno nema smisla da ih propustite ;)


Ove kuglice se naprave u čas posla. Više vremena ode na oblikovanje kuglica nego na sam postupak pravljenja. Mogu stajati u frižideru i do tjedan dana ako se prije ne pojedu. Ribizle možete zamijeniti nekim drugim sušenim voćem npr. grožđicama ili brusnicama, a kokosovo ulje rastopljenim maslacem. Ne sadrže šećer niti ikakvo sladilo. Sušeno voće daje dovoljno slatkoće tako da nije potrebno ništa dodavati. Orahe možete zamijeniti s lješnjacima. U tom slučaju dodati još malaca ako je potrebno da se formira čvrsta smjesa.


Kuglice od kakaa i sušenih ribizli

1 šalica sušenih ribizli (mogu se naći u Konzumu )
3/4 šalice mljevenih (tostiranih) oraha
1/4 šalice kakaa
1 žličica cimeta
3 žlice kokosovog ulja (ili rastopljenog maslaca)

Sve zajedno staviti u blender i miksati dok se smjesa ne poveže. Ako ostane smjese na rubovima, rukama je lagano umijesiti u ostatak "tijesta". Sve zajedno staviti u frižider na dvadesetak minuta da se stisne. Formirati kuglice veličine oraha i stavljati ih u prigodne košarice.


Broj komentara: 8:

Unknown kaže...

Verujem da su stvarno ukusni,jer izgledaju super.

Jovanka Baštovanka kaže...

super su! ja sam danas radila kuglice sa kakaom i zitom.. stay tuned-recept uskoro! ;)

mateja kaže...

odlične kuglice :) ja isto ne ponavljam kolače, uvijek volim nešto novo,pa kud puklo da puklo :)

Laka kuharica kaže...

Odlično, mora da su divne. Samo radi toga otići ću u Konzum, tamo nikada ne kupujem. Pinam.

Petra Kranjica kaže...

Krasno izgledaju.

Anja kaže...

Sviđaju mi se i slažem se s komentarom oko kolača za Božić. Volim tradicionalne keksiće, ali nešto mi u glavi ne da mira pa moram isprobati nove kolače, kako god ispali. Tako se uči :)

rijecankaudublinu kaže...

Uvijek ke dobro nesto novo isprobati! Ovo izgleda super.

Ivana kaže...

izgleda super a i vidim jednostavno je :)
Solarij

Objavi komentar