srijeda, 26. prosinca 2012.

Kolač od kardamona i kiselog vrhnja



Količina kuharica koje se nalaze u mom vlasništvu se stalno povećava. Imam ih toliko da ih nemam gdje stalno držati tj. izložiti. One koje su mi pri ruci ionako dosade pa svako toliko ih zamijenim s par "novih" sa skladišta.


Tako naletim i na neke nove recepte. Ovaj kolač je upravo tako nastao, čim sam ga ugledala znala sam da ću ga isprobati. Oni koji vole kremastije i bogatije kolače neće biti oduševljeni. Savjetujem da ga svejedno isprobaju. Kolač s preljevom od šećera izgleda efektivno. Zato ga uvijek možete zamotati u celofan i odnijeti kao poklon ;)
Recept je preuzet (uz par mojih izmjena) iz kuharice: Rachel's favourite food at home, autorice R.Allen.


Kolač od kardamona i slatkog vrhnja
(za kalup promjera 20cm)

2 jaja
200 ml kiselog vrhnja (jednu žlicu sačuvati za preljev)
150g smeđeg šećera
225g brašna (prosijati)
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
1 žličica mljevenog kardamona
125g šećera u prahu

Izmiksati jaja u zdjeli. Dodati  kiselo vrhnje (osim jedne žlice koja će ostati za preljev) i šećer te miksati dok se sve fino ne izmiješa. Pomiješati brašno, sol, sodu bikarbonu i kardamon. Suhe sastojke lagano umiješati u mokre sastojke dok se ne dobije fino tijesto. Kolač peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Napraviti preljev od jedne žlice kiselog vrhnja i šećera u prahu (ako treba dodati još vode) i preliti preko ohlađenog kolača.

3 komentara:

Gordana kaže...

Ja jako volim ovakve kolace, bez puno krema i slaga. jako mi je zanimljiv preliv.

Branka - byB kaže...

Volim ovakve kolače i ovaj mi se jako sviđa. Slažem se da šećerni preljev podigne izgled i okus kolača i ovo je zbilja kolač koji se lijepo može darivati !

Anja kaže...

Izgleda mi jako sočno, lijepa boja, takve baš volim!

Objavi komentar