subota, 8. prosinca 2012.

Pogačice od mlaćenice (buttermilk scones)



Koliko puta ste se ujutro probudili i nemate ideju što jesti za doručak? Još ako je vani zapadao snijeg (kao danas, ima ga sigurno metar ako ne i više) pa vam se ne ide čak ni do pekare? Ništa strašno, trebate samo par minuta da se pogačice zamijese, petnaestak minuta da se ispeku i naravno par minuta (trajanje ovog zadnjeg dijela je čisto individualno) da se ohlade...



U međuvremenu stavite maslac na sobnu temperaturu da omekša, izmiksajte dva jaja i napravite omlet. I tako subotnji doručak postaje rani ručak ;)



Pogačice od mlaćenice

400g polubijelog pšeničnog brašna
50g sitno ribanog sira (npr. parmezan i sl.)
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli (može i više ako sir nije preslan)
90 g maslaca
1 jaje (lagano izmiksati)
200 ml mlaćenice (ili mlijeko plus par kapi limunovog soka, ostaviti par minuta da miruje)

Prosijati brašno te dodati sir, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Utrljati maslac da se dobije mrvičasta smjesa. Polagano umiješati prvo jaje, pa onda mlaćenicu i miješati dok se ne dobije mekano tijesto. Rastanjiti tijesto na pobrašnjenju površinu na debljinu oko 2 cm i izrezivati pogačice (ako nemate okrugli izrezivač, možete nožem napraviti četvrtaste pogačice). Peći ih odmah na 220 stupnjeva oko 15-20 minuta.

P.S.
-recept je prilagođen prema receptu za Buttermilk scones iz knjige Home Baking autorice Biddy White Lennon
-ako želite dodati neki začin to napravite na početku dok se brašno miješa sa sodom i praško za pecivo (ja sam dodala crni kim)
-pogačice se mogu jesti tople, a izvrsne su i kada se ohlade (provrđujem!)

Broj komentara: 10:

Unknown kaže...

dobre su pravo. i recept u pravo vrijeme!

Anonimno kaže...

mmmm, najdraže su mi 'krušne' stvari bez kvasca! Probavam, definitivno!

p.s. 2 cm tijesto i ovako se napuše? Superička!

Gordana kaže...

Zanimljiv recept. Odlicne za ovo zimsko vrijeme :)

Petra Kranjica kaže...

odličan recept, baš kao što kažeš za ove snježne dane kada nam se ne izlazi iz kuće. Sastojci su dovoljno "obični" pa ih svatko uvijek ima doma.

Bite my cake kaže...

super su! nedavno sam radila nešto slično, s čvarcima :)

Kris kaže...

je li mlaćenica isto što i sirutka?

Branka - byB kaže...

U ovo snježno i hladno vrijeme najljepše je kada iz pećnice izađu topla peciva, odlična su mi ova tvoja !

Anonimno kaže...

Osjetim preko ekrana kako mirišu! ;)

jubistacha kaže...

@Snježa: istina!
@tina.b: ma to ti tako veliko izgleda na slici ;)
@Gordana: hvala!
@Petra: da, ovo je pecivo iz smočnice ;)
@Tamara: vidjela sam receptić. Odlično!
@Kris: nije, evo detalji s fejs linka (http://www.veronika.hr/proiz-sirutka.html)
@Branka: istina!
@Marnie: ;)

Maja kaže...

Draga, savršene su! Ja cijelo vrijeme (još otkako je Andrea objavila recept s mlaćenicom) otražim tog Stepka u našim trgovinama, ali ga ne nalazim! Nisam znala ovo s dodatkom par kapi limuna i na ome ti beskrajno hvala!

Objavi komentar