srijeda, 16. siječnja 2013.

Challah



Ovo je kruh koji se tradicionalno peče za Židovski Sabbath i neke druge religiozne praznike. Mene je privukao zbog oblika i recepta u kojem stoji da se ovaj kruh pravi s jajima. Premazuje se žutanjkom i tradicionalno posipa makom. Meni je osobno sezam mnogo draži pa sam ga upotrijebila.


Challah
500g bijelog brašna
2 žlice soli
20g svježeg kvasca
200ml tople vode
2 žličice šećera
2 jaja
75g maslaca (otopiti)

Pomiješati brašno i sol. Posebno pomiješati kvasac, toplu vodu i šećer. Napraviti rupu u brašnu te umiješati kvasac, jaja i istopljeni maslac. Mijesiti 10-ak minuta na pobrašnjenoj površini dok se ne dobije glatko tijesto. Staviti ga u lagano nauljenu posudu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da se diže dok se ne udvostruči. Premijesiti ga i ostaviti na isti način da se diže još sat vremena. Podijeliti tijesto na tri dijela i formirati tri duguljasta valjka od koji će se pletenica isplesti. Nakon što se formirala pletenica krajeve zajedno povezati da se ne razdvajaju. Prekriti s lagano nauljenom prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu da se udvostruči. Pomiješati jedan žutanjak s malo tople vode i time premazati pletenicu. Posuti je sezamom i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva. Peći pletenicu 40-ak minuta.

Recept je preuzet iz knjige: The bread bible.

Broj komentara: 9:

Mihaela kaže...

I ja ga merkam vec mesecima pa nikako, tvoj super izgleda :)

Btw. kako ti se svidja ta Bread biblija, ima li pametnih recepata? Gledala sam po netu nju i onu cokoladnu bibliju pa odustala, navukla sam toliko knjiga i casopisa da mi treba tri zivota da isprobam makar samo deo iz svake ;)

Unknown kaže...

Odlična ideja , različiti recepti na istu temu . Volim istraživanje sa receptima za kruh .
Da li ste provali pripremu kruha bez kvasa ?
pozdrav :)

jubistacha kaže...

@Mihaela: mislim da se svi pronalazimo u tome da nam treba tri života za sve prolistat, a kamoli pročitat ;) Meni je Bread Bible odlična. Kupila sam je prije dvije godine, stajala je sastrane. Ove praznike sam je slučajno prolistala i napravila (do sada) četiri različita kruha/peciva. I dalje mislim nastaviti. Čokoladnu neću ni gledati ;)
@Povratak Prirodi: hvala! Rado bih probala, moram pronaći provjereni recept (ako netko ima, neka podijeli s nama). Čini mi se da je tu malo više posla nego s onima bez kvasca. Kakav kruh ispadne? Spužvast ili zbijen? (nisam našla bolji izraz ;))

Milin Kuvar kaže...

Isprobala sam ga pre nekoliko nedelja. Meni je lično bio predivan, mekan, žut ko sunce i sa posebnom notom zbog šafrana koji je išao u recept :)

Neustrašiva domaćica kaže...

Super izgleda! Ja nisam ni znala do danas, ali pečem Challah full često :D samo drugog oblika. Baš ću probat u pletenicu koji od ovih dana.

Branka - byB kaže...

Ovaj kruh krasno izgleda, mekano i nježno, takav kruh mi je u kategoriji jutarnjih, za idealan doručak . Bilježim !

Jovanka Baštovanka kaže...

challah mi je vrlo poznat.. nisam ga nikad licno pravila, iako mi je bas fin.. cesto radim catering za jevreje, a oni ga obavezno moraju imati za feste ili shabat..

Mimi kaže...

Moj omiljeni... :)

Bjanka kaže...

I ja sam pravila challah po Milinom kuvaru, ispao je odlicno. Lep je hleb, ovo je odlican recept za slatki challah. Odlicno izgleda ovaj tvoj!

Objavi komentar