nedjelja, 20. siječnja 2013.

Krekeri od sjemenki (gluten free crackers)



Nije uopće teško zaključiti da ja obožavam jesti krekere. Bitno je da je slano i da fino hrska. Dodatak začina (u bilo kojem obliku) je obavezan. Samo mi fali vremena da ih češće radim. Zato kada sam naišla na recept u kojem se prave krekeri za par minuta nisam mogla to propustiti. Iskreno, ne mogu sjetiti gdje točno sam to vidjela. Ostalo mi je samo kao ideja u mozgu, ostatak sam ionako sama posložila u par minuta ;)


P.S. ovi krekeri se brzo prave, ali im je potrebno neko vrijeme da odstoje da postanu još hrskaviji. Zato vam savjetujem da ih napravite navečer, ostavite preko noći i ujutro za doručak uživate u njima!



Krekeri od sjemenki (gluten free crackers)

1 jaje
1 tikvica (naribana)
sol i papar (po želji)
ljuta papričica (po želji)
sezam (po želji)
suncokretove sjemenke (po želji)
bučine sjemenke (po želji)
dvije žlice mljevenih badema (prema potrebi)
ostale sjemenke (lan, kim, crni sezam....)
ostali začini (po želji...)

Pomiješati jaje, sok i papar. Dodati i ljutu papričicu. U većoj zdjeli pomiješati jaje i izribanu tikvicu. Dodati sjemenke (vrste i količinu po želji). Sve zajedno promiješati. Dodati mljevene bademe, sve zajedno izmiješati dok se ne dobije gušća smjesa (ako treba dodati još sjemenki/mljevenih badema). Ostaviti desetak minuta ma sobnoj temperaturi. Smjesu rasporediti na pek papir u što tanjem sloju i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na max temperaturu par minuta. Krekeri su gotovi kada rubovi potamne. Izvaditi ih iz pećnice i ostaviti da se malo ohlade. Izrezati krekere po želji (ja sam radila pravokutnike), ali ih ne razdvajati. Ostaviti ih tako preko noći (da se ohlade, osuše i postanu hrskaviji). Sutradan ih razdvojiti i spremiti u limenu kutiju. Ovako spremljeni krekeri mogu dugo stajati.

P.P.S. za početak preporučam max tri različite vrste sjemenki i ne preveliku količinu različitih začina. Kada steknete iskustvo slobodno eksperimentirajte i svakako mi javite neku svoju super kombinaciju!


Broj komentara: 8:

Bite my cake kaže...

ovo mi se jako dopada!

Anja kaže...

JOš jedna odlična ideja, moram probat!

JA U KUHINJI... kaže...

E ovo ti je fenomenalno, moram praviti...

Laka kuharica kaže...

Vjerujem da je odlično, takve krekere i ja volim. Kupovni mi se ne sviđaju previše, obično su preslani. Pinam.

Unknown kaže...

ja volim sve što hrska i što se može grickati. sjemenke sve, pogotovo. sigurna sam da bi mi se i ovi tvoji krekeri svidjeli. samo da mi ruka zacijeli i da je vratim u koliko toliku formu!!!

Mimi kaže...

Vidi, ide i tikvica! Super ideja!!!

Nora Wilder kaže...

njam :) jedva čekam to isprobati :)

Maja kaže...

Pravim prvom prilikom, jako mi se dopada, a tako je jednostavno!

Objavi komentar