četvrtak, 26. rujna 2013.
Pita od kokosa s mirisom lavande
Ima tome par tjedana da sam stavila isprobavanje ove pite na svoju imaginarnu listu.
Znate onu koja vam se stalno mota po glavi kada ne treba i uvijek uspješno ispari kada je potrebna.
E pa ovaj put sam je odlučila prevariti.
Naime, po prvi put sam zapisala ono što se u tom trenu na njoj nalazilo.
Trenutak kasnije je već nešta drugo došlo na listu...
Nema veze, pita je na sigirnom. Odavno zapisana i pojedena ;)
Sigurno se pitate što to znači s mirisom lavande? Nedavno sam napravila sirup od lavande prema receptu s izvrsnog bloga ABM: Lavander syrup. Na prvu loptu sirup me nije oduševio. Ostavila sam ga zanemarenog par dana i ponovo isprobala. Ovaj put je definitivno opravdao svoje ime. Intenzivan miris lavande se osjetio prilikom otvaranja bočice što je bio razlog da mu dam drugu šansu.
Pita od kokosa s mirisom lavande
za prhko tijesto
125g maslaca (iz frižidera)
1 žutanjak
250g oštrog brašna
malo soli
1 žlica šećera
tople vode
za nadjev
4 jaja
200g mascarponea
200g svježeg sira
40ml sirupa od lavande
4 žlice (vrhom pune) kokosovog brašna
Pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac isjeckan na kocke i pomiješati dok se ne dobije mrvičasta smjesa. U sredinu dodati žutanjak i malo tople vode (žličicu, po potrebi i više) i zamijesiti kompaktno tijesto. Ostaviti ga u frižideru pola sata da odmori.
U međuvrmenu mutiti jaja i sirup od lavande dok se ne dobije pjenasta smjesa. Dodati mascarpone pa ga miksati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Na isti način dodati i svježi sir. Na kraju dodati kokosovo brašno.
Tijesto staviti u pripremljeni pleh, vilicom ga nabosti i peći pet minuta u pećnici na 170 stupnjeva. Dodati nadjev i peći još dvadesetak minuta na istoj temperaturi. Ukrasiti po želji.
Napomena:
ako nemate sirup od lavande slobodno stavite šećer (ili neko drugo sladilo po želji). Bitno je da kušate nadjev prije pečenja i na taj način prilagodite slatkoću. Miris lavande se osjeti prilikom pripeme i pečenja. Kasnije ga nisam više osjetila. Meni osobno ovako odgovara. Ako volite slađe svakako povečajte količinu sirupa.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 5:
baš lijepa kombinacija, pita izgleda savršeno
Izgleda izuzetno profinjeno, a manjak šećera je samo pozitivna stvar.
Jako zanimljivo izgleda.
Hvala cure!
Super izgleda. Volim mascarpone, a ovde mi deluje odlicno u kombinaciji sa kokosom. Prelepe slike!
Objavi komentar