nedjelja, 10. studenoga 2013.

Kakao kocke s bananom (bez šećera)


Moj kvartovski dućan ima najbolje banane. One koje ostanu par dana pa potamne i onda ih zamjene nove. Ove stare budu upola jeftinije i ja ih uvijek uzmem. Jako lijepo mirišu i mnogo su slađe nego one koje nisu potamnile. Koristim ih redovito za jutarnji smoothie i tražim nove recepte u kojima ih mogu iskoristiti.


Tako su nastale ove kakao kocke. Prvi dan su super, a kad ostanu za sutra dan još i bolje. Ako volite možete ih poslužiti s mameladom od marelica ili šljiva. Isprobana i jedna i druga verzija ;)

Kakao kocke s bananom (bez šećera)

250g brašna
50g kakaa u prahu
1.5 žličice sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica cimeta
1 žličica đumbira (u prahu)
2 banane (srednje veličine, zrele)
2 jaja
230ml mlijeka (toplog)
4 žlice kokosovog ulja (ili rastopljenog maslaca)
100g tamne čokolade (70% kakaa, otopljene)

U velikoj zdjeli promiješati prosijano brašno, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati sol, cimet i đumbir u prahu. Posebno izmiksati tj.napraviti pire od banane. U posebnoj zdjeli lagano izmiksati jaja, dodati mlijeko i ulje. U suhu smjesu naizmjenično dodavati pire od banane i mokre sastojke. Miješati dok se sve fino ne poveže. Na kraju umiješati čokoladu. Peći na 170 stupnjeva četrdesetak minuta (test čačkalicom).

P.S. ako vam se smjesa čini nedovoljno slatka (nakon dodavanja čokolade) slobodno dodajte još sladila po želji. Imajte samo na umu da kolač postaje bolji (sočniji i slađi) nakon jednog dana!

4 komentara:

Bite my cake kaže...

tako je, ove odtajale su izvrsne za kolače i kašice :)
super recept!

jubistacha kaže...

@Tamara: hvala!

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda, sviđa mi se novi look bloga.

Unknown kaže...

pošto ne jedem šečere ovo bi bio odličan kolač za mene....slažem se za banane...iskreno meni se takve više sviđaju dok ih moji dečki neće ni pogledati....
a novi izgled bloga? čista 5...baš je zanimljiv, plijeni...

Objavi komentar