četvrtak, 26. prosinca 2013.

Domaće tagliatelle


Vrijeme praznika svatko provodi na svoj način. Ja uvijek volim naučiti/isprobati nešto novo, pogotovo ako je to vezano uz hranu. Na taj način spojim ugodno s korisnim ;) Praviti domaću pastu (tjesteninu) nije pretjerano zahtjevan posao, niti vam treba (za početak) mašina za pravljenje tjestenine.

Dovoljno je samo par komada domaćih jaja, brašno, valjak i oštar nož. Postoji jedna bitna stvar koju nikada nemojte zaboraviti: brašno uvijek imati blizu. Trebat će vam dok se tijesto rasteže, dok se reže na sitne rezance i na kraju dok se čuva prije kuhanja. Možda ovo zvuči kao mnogo posla, ustvari nije tako strašno. Čak bi se dalo i napraviti običnim (čitaj radnim) danom jer je okus domaće tjestenine neusporediv s kupovnom. Iako u nedostatku vremena uvijek je lakše skuhati gotovu pastu za desetak minuta ;)

Domaće tagliatelle
(recept preuzet iz knjige Najbolja talijanska tjestenina, autora Gino D'Acampo)
300g brašna
3 srednje velika jaja (po mogućnosti iz domaće proizvodnje)
1/2 žličice soli
1 žlica maslinovog ulja

U prosijanom brašnu napraviti udubljenje. U njega staviti prethodno razbijena jaja. Dodati sol i ulje. Polagano mijestiti dok se ne dobije mrvičasta smjesa. Nastaviti mijesiti još par minuta dok se ne dobije mekano tijesto. Mekano tijesto mijesiti još osam minuta. Napraviti kuglu i spremiti je u hladnjak dvadesetak minuta. Izvaditi tijesto iz hladnjaka. Ako imate stroj za tijesto, razvaljati tijesto i staviti ga u stroj dok se ne rastanji. Rezati ga po želji. Ako nemate stroj (kao ja) onda podijeliti tijesto na četiri dijela. Uzeti jedan dio, lagano ga pritisnuti na pobrašnjenoj površini i s valjkom (pobrašnjenim) što više rastanjiti. Tijesto treba biti prozirno tj. kada stavite prste ispod tijesta da se mogu vidjeti. Preklopiti plahtu tijesta kao spljoštenu cigaru, od jednog ruba prema sredini. Ponoviti isto i od drugog ruba. Oštrim nožem rezati komade veličine otprilike jedan centimetar. Raširiti tagliatelle i još ih dodatno pobrašniti. Postupak ponoviti s ostatkom tijesta. Od ove količine brašna se dobije otprilike 400g tagliatella. Kuhati ih u slanoj uzavreloj vodi 2-3 minute.

Broj komentara: 6:

Bite my cake kaže...

prekrasne su

Nina kaže...

Vecinu tijesta pravim sama,ali ovo jos nisam probala,biljezim recept,biti ce izvrsne uz fis paprikas ;)

JA U KUHINJI... kaže...

Super su!

Jovanka Baštovanka kaže...

odlicno izgledaju!!!

sve najbolje u novoj godini =))

Tadeja kaže...

Što sam starija, sve teže odolijevam tjestenini. Ovo izgleda mrak! :) Sretna ti nova! :)

jubistacha kaže...

@Tamara: hvala!
@Nina: javi kako je ispalo!
@Ja u kuhinji: hvala!
@Jovanka: hvala. Također!
@Tadeja: hvala! I tebi isto!

Objavi komentar