subota, 29. ožujka 2014.
Pita od blitve i svježeg sira
Serija jela s naglaskom na zdravije namirnice se nastavlja. Ovaj put je riječ o slanoj piti s blitvom. Obožavam blitvu, čak i više od špinata, kupusa i sličnih lisnatih namirnica. Blitva ima odličnu teksturu, skoro pa sladak okus i stvarno se lako priprema.
Za ovu pitu vam je potrebna jedna vezica blitve, malo posnog sira, par jaja i poriluk. Mislim da bi bila idealna i kao prilog na Uskršnjoj trpezi!
Pita od blitve i svježeg sira
(tijesto)
150g brašna tip 850
150g posnog sira
1 jaje
sol
1 žličica praška za pecivo
(za ovu količinu punjenja dovoljna je polovica tijesta. Drugu polovicu iskoristite za nešto drugo ;))
vezica blitve
1 poriluk
100g posnog sira
2 jaja
sol
papar
Pomiješati brašno, sol i prašak za pecivo. Napraviti udubljenje te dodati sir i jaje. Umijesiti tijesto. Ostaviti ga dvadesetak minuta da se odmara u frižideru. U međuvremenu isjeckati blitvu na sitne komade. Dinstati poriluk, te na njega dodati blitvu. Dinstati dok blitva ne povene. Posoliti, popapriti te dodati sir i jaja. Sve zajedno izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Od polovice tijesta napraviti što tanji krug. Staviti nadjev na sredinu pazeći da do ruba tijesta ostane minimalno dva centimetra. Pohvatati i zaljepiti zajedno krajeve tijesta da se dobije oblik sličan kao na slici. Peći u ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva cca pola sata.
Inspiracija:
1. http://fit-figura.blogspot.com/2014/03/integralni-tart-bez-maslaca-s-posnim.html
2. http://just-make-it-healthy.blogspot.com/2014/03/mrsava-pita-sa-posnim-sirom-i-blitvom.html
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 7:
baš je prekrasna!
Super je
Mnogo ti je lepa pita. A ja sam bas slaba na te sa blitvom :)
e ovo ti mnogo dobro izgleda =)))
@Tamara: hvala!
@Ingrid: hvala!
@Ljilja: hvala. I ja ;)
@Jovanka: da, rustikalno ;)
Prefino, mnogo volim ovakva jela.
Bas lijepo.
Objavi komentar