četvrtak, 21. kolovoza 2014.

Chilli papričice kao ukras, hrana i lijekPretjerano bogato iskustvo u uzgoju i konzumaciji chilli papričica nemam. Probala sam možda par vrsta. Neke od njih termički obrađene, a neke direktno iz tegle (ako se računaju feferonke). Nakon brzog istraživanja po Internetu mogu zaključiti da tek počinjem otkrivati ljuti svijet!

Moja prva ideja za uzgoj ovih papričica došla je iz jednog sebičnog razloga. Trebala sam još jednu ukrasnu biljku za svoj balkon. Netko mi je rekao da chilli papričica ima prekrasne sitne bijele cvjetova pa rekoh da pokušam. Prve godine sam dobila par cvijetova i plodova. Pažljivo sam ih osušila, spremila u teglu i zaboravila.

Onda sam ugledala u svekrvinom vrtu ovaj prekrasan primjer sa slike i odlučila nabrati par komada za sebe. Planiram ih upotrijebiti dok su još svježe u jelima, a sjeme ostaviti za sljedeću godinu.
One sušene papričice će doći na red kada ove potrošim.

Sve ljute papričice imaju u sebi karakterističan spoj zvan kapsaicin koji im daje ljutinu. Količina kapsaicina određuje jačinu ljutine papričice. Osim ukrasne uloge, chilli papričice se odličan dodatak jelima. Još jedna vrlo važna (rekla bih najvažnija) uloga chilli papričica jest ljekovitost. Naime, konzumazija chilli papričica može djelovati protuupalno, poticati zdravlje srca i krvnih žila, poboljšati probavu, poticati mršavljenje...

Kakva su vaša iskustva? Volite li vi ljute papričice? Koristite ih samo za ukras, jelo ili oboje?
Ako imate neki omiljeni recept slobodno napišite u komentarima. Rado ću isprobati nešto novo.

Broj komentara: 12:

Laka kuharica kaže...

Jako volimo i trošimo cijele godine, što svježe, što sušene. Trenutno ih imamo u vrtu, razne vrste, to moj muž uzgaja. Jedemo ih jer volimo ljuto, ali smo posve svjesni i njihove ljekovitosti.

jubistacha kaže...

@Laka kuharica: bravo za muža i vrt!

jasna varcakovic kaže...

Ja ih obozavam vidjeti, a jos vise jesti (cak se bojim da sam postala 'ovisna' :-) - uz skoro svako jelo uzmem malo chilli sosa, ako nemam svjezu papricicu. Jesti ljuto je pitanje navike, djeca u juznoj Americi i nekim Azijskim zemljama je jedu od malih nogu. Izuzetno je zdrava i mnogi pogresno misle da je opasna za zeludac injegove tegobe - naprotiv mnogi narodi je uzimaju preventativno protiv cira i ostalih slicnih tegoba.
Drago mi je da si nasla malo vremena i vratila se nasem druzenju!

Anonimno kaže...

Prvi put sam prosle jeseni ostavila feferonke za zimu. Fantastican recept za feferone u ulju na italijanski nacin mozete naci na odlicnom blogu Hleb i lale.

Tamara kaže...

kod mene nažalost samo kao ukras, ne volim ljuto.
a Sad od kad imama jednog malog znatiželjnog dječaka držim ih na najvišoj polici ;)

jubistacha kaže...

@Jasna: slažem se da je jedenje ljutih papričica pitanje navike. Samo kod nas to nije navika da djeca jedu pa idemo polako ;)
I meni je drago da sam se vratila (i sve vas našla)!

jubistacha kaže...

@Anonimno: obožavam Helb i lale. Idem po recept. Hvala na komentaru!

jubistacha kaže...

@Ave dulcis: ja sve skoro držim van dohvata ;)

Unknown kaže...

i ja sam ove godine na balkonu posadila ljute papričice...već se ukazuju plodovi..baš uživam..a da volimo svi ljuto, volimo...čak i pretjeruju neki (stariji sin).. a ne valja jer onda se umrtve osjetni pupoljci u ustima, nemaš mjere u jelu i kilice se slažu...

jubistacha kaže...

@Snježa: ja sam čitala da ljuta hrana pomaže reguliranju tjelesne težine...

Bite my cake kaže...

jako volimo, ali nisam nikada probala uzgojiti

jubistacha kaže...

@Tamara: probaj, ako ništa drugo onda zbog cvijetova ;)

Objavi komentar