petak, 1. svibnja 2015.

Čokoladni cupcakes(i)


Ako postoji netko tko ne voli čokoladu onda nema smisla da nastavi čitanje ovog posta. Za sve one koji obožavaju čokoladu samo dvije riječi: dvostruka čokolada! Tamni biskvit s okusom klinčića (jer u mom svijetu čokolada i klinčić su savršeni par) i krema od mascarponea s dodatkom otopljene čokolade. 

S obzirom na okus (i kalorijsku vrijednost) ovaj kolač spada u one koji se rade samo za specijalne prilike ;)


Čokoladni cupcakes(i)

100g pšeničnog brašna
2+1/2 žlice kakaa u prahu
1+1/2 žličice praška za pecivo
80g šećera (smeđi, od šećerne trske)
prstohvat soli
40g maslaca
120ml mlijeka
1 jaje
1 žličica mljevenih klinčića (ili nekog drugog začina koji se slaže s čokoladom)

250g mascaroponea
250ml slatkog vrhnja
100g tamne čokolade

Za biskvit:
pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sol, šećer i maslac. Lagano miksati dok se ne dobije tijesto strukture slične pijesku. Dodati klinčiće, mlijeko i jaje. Miješati sve zajedno dok se ne dobije tekuće tijesto (bez grudica). Paziti da se ne pretjera s miksanjem. Staviti tijesto u pripremljene košarice i peći u ugrijanoj pećnici na 170 stupnjeva dvadesetak minuta.
Za kremu:
čokoladu otopiti na pari. Miksati (na velikoj brzini) slatko vrhnje dok se ne dobije šlag. Pomiješati šlag i mascarpone. Dodati otopljenu čokoladu. Dekorirati po želji.

4 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Poprilično sam zaintrigirana ovom kombinacijom koju spominješ, čokolada i klinčić, nikada to nisam probala.

jasna varcakovic kaže...

Do prije (nekih) desetak godina cokoladu nisam voljela, ali zato sada nadoknadjujem sve one propustene godine. Divan recept za nas cokoholicare!

jubistacha kaže...

@Petra: meni se ta dva okusa super slažu. Ako isprobaš javi dojmove.
@Jasna: ja sam oduvijek volila čokoladu. Samo u zadnjih par godina preferiram onu s većim postotkom kakaa (>75%).

Anonimno kaže...

klinčić i čokolada - to mi je novost.... hm, morat ću isprobat!

Objavi komentar