ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

Borovnice



Svake godine negdje u ovo vrijeme pojavljuju se borovnice. Prave domaće, ne one uvozne iz Peru-a ili tko zna odakle. Za razliku od divljih plodova borovice, ove bobice su nešto veće i svjetlije opne, poznate pod nazivom Američke borovnice.
Kažu da bobičasto voće (u što spadaju i borovnice) sadrži mnogo spojeva koji se zajedno nazivaju polifenoli. Oni su snažni antioksidanski koji uklanjaju štetne slobodne radikale i imaju prirodna protuupalna svojstva što povoljno djeluje na mentalne sposobnosti.


Istina ili ne, mi se najviše veselimo konzumaciji svježih i sirovih borovnica. Iako je to vjerovatno najzdravije, sigurna sam da ne bi bunili na nešto slatko s borovnicama. Zato mi je savršeno došao prijedlog dragih ljudi iz Borovnica Viretum da isprobam borovnice i napišem recept na blogu. Kod njih naručujem borovnice već tri godine za redom i mogu reći da sam prezadovoljna. Za više informacija pogledajte njihovu stranicu ili fejs profil.

Ako se odlučite (nadam se da nije kasno ;)) naručiti svoje borovnice svakako isprobajte ovu divotu čiji recept slijedi u nastavku. Ovdje ću samo otkriti da se savršeno spajaju i nadopunjuju mekani biskvit, slatke borovnice i hrskavi posip uz laganu notu limunove korice!




Kolač od borovnica i palente*

115g maslaca (na sobnoj temperaturi)
125g brašna
60g palente
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
100g smeđeg šećera (staviti više ako volite slađe kolače)
2 jaja (veća)
korica limuna
80g slatkog vrhnja
200g borovnica

"posip"
100g smeđeg šećera
6 žlica brašna
2 žlice palente
1/2 žličice cimeta
prstohvat soli
30g hladnog maslaca (isjeckanog na sitne kocke)

Pripremiti kalup veličine 27x18cm. Pomiješati brašno, palentu, prašak za pecivo i sol. Miksati maslac dok ne postane pjenast. Dodati jedno po jedno jaje te koricu limuna. Dodati trećinu suhih sastojaka i slatko vrhnje. Miksati pa dodati drugu trećinu suhih sastojala. Preostalu trećinu suhih sastojaka pomiješati s borovnicama i sve zajedno dodati u tijesto lagano miješajući špatulom. Rasporediti tijesto u pripremljeni kalup. Za "posip" pomiješati sve sastojke osim maslaca. Dodati maslac i prstima miješati dok se ne dobije mrvičasta struktura. Rasporediti "posip" preko tijesta. Peći kolač dok ne poprimi zlatnu boju (test čačkalicom!) oko 30-ak minuta na 160 stupnjeva.
Kada je kolač gotov, prohladiti ga pet minuta na rešetki za hlađenje. Zatim ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se hladi.

*recept je preuzet (uz male izmjene) iz knjige The Smitten kitchen cookbook.

P.S. na blogu se može naći još par recepata s borovnicama kao što je Scones od limuna, đumbira i borovnica, Voćni desert ili Borovnica lassi.

4 komentara:

Iva@ Kulinarskerazglednice kaže...

I ja sam ih naručila od njih prvi put ove godine i oduševljeni smo kako su fine! Slatke, debele, pucaju pod zubima, baš kao prave američke :) A i kolačić izleda sočno i ukusno, i on me podsjeća na Ameriku jer sam takav sličan radila prošlo ljeto kad smo doselili u Chicago :) p.s. Drago mi je vidjeti novi recept na tvom blogu! Pusa

jubistacha kaže...

@Iva: hvala ti za ovaj predivan komentar. Pusa!

Laka kuharica kaže...

Ovo mi se čini super! volim ovakve posip kolače, a volim i borovnice. Na žalost, što mi god muž nabere, ja pojedem, pa za kolač ništa ne ostane. Obožavam voće bez dodataka, pa to je. Svejedno, Pinnam jer će mi trebati!

prekratakdan kaže...

Odmah sam krenula na stranice, ali dostava je samo u Zagrebu, šteta. Kolač super izgleda!

Objavi komentar