petak, 24. lipnja 2016.

Putovati s djecom ljeti - par naputaka za preživljavanje




Svake godine tijekom ljetnih praznika ja nisam nigdje putovala. Naime, odrasla sam u malom priobalnom mjestu i nije bilo potrebe da putujemo do mora. More nam je bilo na dohvat ruke. Putovalo se tijekom zimskih praznika i to samo na jednoj relaciji. Da se posjeti rodbina. Vrlo rijetko (skoro pa nikad) obiteljski na putovanje u neku nepoznatu destinaciju.


Danas, moja djeca su u drugačijoj poziciji. Svake godine treba proći barem četveroznamenkasti broj kilometara (ako računamo ukupnu kilometražu) da se dođe do mora i natrag. Sigurno se pitate zašto ne putujemo avionom? Zato jer nam auto treba dok smo na moru da možemo opet putovati ;)
 

Prvih godina je bilo najteže. Mi smo se privikavali da put koji realno traje oko šest sati, a nama zna potrajati i do dvanaest sati. Tu jednostavno nema kompromisa. Dok je dijete malo (beba) nije preporučljivo da spava tj. leži u sjedalici više od dva sata u komadu. Zato smo mi već tada krenuli s praksom posjećivanja skoro svakog stajališta. Još ako ima pristojni restoran i možda koju igračku za djecu na terasi, našoj sreći nije bilo kraja. Da ne duljim o našim navikama na putovanju (jer i o tome bi se dalo mnogo pisati) dajem vam par naputaka (ili savjeta) kako olakšati i preživiti bilo koje putovanje s djecom tijekom ljetnih mjeseci. Ovo je sedam osnovnih stvari koje bi trebalo imati pri ruci:

1. vodu
ako putujete s bebom koja je još na prsima vi nemate brige. Hrana i piće su osigurani, dostupni u svako vrijeme i na svakom mjestu. Savršene temperature i sastava. Za nešto veću djecu osnovna stvar koju treba imati pri ruci jest voda. Najbolje je pripremiti barem dvije boce (po mogućnosti staklene). Jedna neka bude pri ruci, a druga u rezervi (kada se ova prva isprazni, da baš ne morate tražiti slavinu u sred ničega ;))

2. suhe grickalice
 skoro sva djeca vole grickalice. Iako nije lako gledati kako komadići štapića zapadaju u onu tanku rupu između sjedala i autosjedalice djeca će biti neko vrijeme zauzeta grickanjem istih i vi ćete bez većih ometanja moći nastaviti put.

3. konkretnu hranu
neovisno o duljini putovanja, ovo je vrlo važna stavka. Jer ako i putujete samo dva sata onaj tren kada stignete na odredište odnekud će netko zaurlati da je gladan. U tom slučaju sendvič spašava stvar.

4. prvu pomoć (flaster, gaza i/ili eterično ulje lavande)
u slučaju nezgode poput uboda ili ogrebotine uvijek je dobro imati pri ruci par komada flastera.

5. odlazak na wc (kahlica)
velika je vjerovatnost da će vam trebati kahlica baš u onom trenu kada se nalazite na cesti između dva stajališta. U tom slučaju dobro je imati kahlicu spakiranu negdje na dohvat ruke.

6. igru i zabavu (papir i olovka ili neka zanimljiva igra, ovisi o uzrastu)
da vama i njima (djeci) vrijeme tijekom vožnje brže prođe potrebno se nekako zabaviti. Nama je pun pogodak bila torba s bilježnicom i drvenim olovkama. Imali smo mnogo zanimljivih crteža.

7. najdraži cd s pjesmama (ili pričama)
ako imate sreće djeca će se zabaviti tijekom puta slušajući i pjevajući svoje omiljene pjesme, a vi ćete imati neko vrijeme neometano da nastavite putovanje.


4 komentara:

Villa-loredana kaže...

Pozdrav. Loredana

Unknown kaže...

Odlicni savjeti! Mi smo jedne godine zaboravili spremiti vrecice i topliju odjecu negdje pri ruci za usput i naravno da nam se desilo da je mali ispovracao dusu na vrhu Velebita dok je puhala grozna bura i bilo je ful hladno! Od tad ne idemo na put bez tableta protiv povracanja, a vrecice su nam uvijek u pretincu auta! ;)

jubistacha kaže...

@Loredana: pozdrav i vama!

jubistacha kaže...

@Maje Zmaje: hvala. I vaši savjeti za kampiranje su odlični. Joj, joj, mališa jadan. Em nema vrećica, em hladno. Mi smo jednom zaboravili tutu. Morala sam kupiti novu na moru ;)

Objavi komentar