četvrtak, 5. siječnja 2017.

Čokoladne truffle s lješnjak pralinama


S čime započeti prvi ovogodišnji post nije uopće bilo upitno jer slatkih recepata imam uvijek više nego slanih. Jedan od razloga jest i to što svakodnevno kuhanje ne ostavlja dovoljno vremena za neke maštovite uratke. Samim time nema potrebe za trajnim bilježenjem svakodnevnih jela. Zato se ove prigodne slatke stvari trebaju zabilježiti za ponovno isprobavanje. Ove godine jest (možda) kasno, ali neka ostane za sljedeću godinu ;)


Truffle su jednostavne i izdašne za napraviti. Od ove količine ispadne više od četrdesetak komada (ovisno o veličini). Osobno savjetujem da radite manje truffle jer su jako slatke i zasitne. Pogotovo uz dodatak lješnjak pralina. Riječ je o tostiranim lješnjacima prelivenim karameliziranim šećerom. Nakon što se smjesa ohladi, stavi se u sjeckalicu i napravi sitna smjesa u koji se uvaljaju truffle.

Čokoladne truffle s lješnjak pralinama

200ml slatkog vrhnja
200g tamne čokolade (70% kakao udjela)
200g čokolade za kuhanje
1 žlica ruma 
50g mljevenih lješnjak pralina (umiješati u ganache)
ostatak mljevenih lješnjak pralina (za uvaljati kuglice)

Pripremiti papir za pečenje na kojem će se karamel ohladiti. Tostirati lješnjake ili u pećnici ili na tavi te ih očistiti od ljuske. Oko 300g običnog šećera preliti s vodom i staviti na vatru. Ne miješajući pričekati sa se šećer otopi i poprimi jantarnu boju (vrlo je važno paziti šećer cijelo vrijeme jer može lako zagoriti). Nakon što ste dobili karamel, ubaciti lješnjake te sve zajedno izliti u tankom sloju na pripremljeni papir za pečenje da se hladi. Kada se sve zajedno ohladi, samljeti u blenderu da se dobije mrvičasta smjesa. U međuvremenu natrgati čokoladu na sitne komade. Zagrijati slatko vrhnje do točke vrenja te preliti preko pripremljene čokolade. Energično miješati dok se sva čokolada ne otopi. Dodati rum i 50g mljevenih lješnjak pralina te sve zajedno izmiješati. Ostaviti smjesu da se ohladi (i stisne). Uzimati male komade (najbolje žličicom) te formirati kuglice. Uvaljati ih u mljevene lješnjak praline i uživati. Dobar tek!Nema komentara:

Objavi komentar