utorak, 27. veljače 2018.
Torta od čokolade i cikle
Znam da pola kilograma cikle u torti zvuči kao SF priča, ali vjerujte mi to je itekako moguće. Ipak moram odmah napomenuti da je ovdje riječ o velikoj torti koja se peče u kalupu od 26cm (a slobodno može i u onom od 28cm).
S ovom tortom ćete sigurno nahraniti gomilu ljudi jer je zaista zasitna. Dakle, ako imate u planu neko veće društvo slobodno napravite ovu tortu. Međutim, ako vas je manje za početak napravite pola smjese i pecite u kalupu od 20cm. Mislim i da četvrt kilograma cikle nije za zanemariti ;)
Torta od čokolade i cikle
(za kalup od 26cm)
300g tamne čokolade
6 jaja
120g kokosovog šećera (može i običan šećer)
200ml kokosovog ulja (može i otopljeni maslac ili biljno ulje)
200g brašna
1 žličica sode bikarbone
3 žličice praška za pecivo
500g kuhane (i oguljene) cikle (možete kupiti na placu)
120g tostiranih mljevenih lješnjaka
Tamnu čokoladu otopiti na pari i ostaviti je da se hladi. Pomiješati brašno, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Ciklu isjeći na manje komade i staviti u sjeckalicu te je pretvoriti u pire. Miksati jaja i šećer da se dobije pjenasta smjesa, te dodati kokosovo ulje. Dodati brašno (polagano miksajući). Umiješati pire od cikle lagano miješajući mikserom (nemojte se prepasti ljubičaste boje, to će kasnije nestati ;)). Dodati otopljenu čokoladu i miješati (mikserom) dok se ne dobije jednolična smjesa. Na kraju špatulom umiješati lješnjake. Peći u pripremljenoj tepsiji na 160 stupnjeva oko 70 minuta (provjeriti čačkalicom).
Napomena:
1. ako radite pola smjese onda vrijeme pečenja smanjite na 50 minuta.
2. tortu stavite u pećnicu na donju rešetku (da vam gornja površina ne potamni prilikom pečenja)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
4 komentara:
Krasno izgleda, jako volim ovakve"tortice"
@Petra: hvala draga. I ja ih volim isto ;)
Kokosovo ulje? Kad njega stavljate?
@Marina: Joj,tiskarska greška. Ulje se dodaje nakon miksanja jaja i šećera. Idem odmah ispraviti. Hvala ti!
Objavi komentar