nedjelja, 29. travnja 2018.

Mocca orah kocke




Mocca orah kocke ili kolač s orasima i kremom od kave. Odavno sanjam o jednom ovakvom kolaču. Jednostavan spoj dvaju okusa koji se savršeno nadopunjuju. 
Nije potrebno ništa više dodati. Možda jedino da ga je najbolje konzumirati uz kavu :)



Mocca orah kocke

biskvit
2 jaja
300ml mlijeka
100ml kokosovog ulja (ili nekog drugog ulja)
130g šećera 
195g pirovog griza (može i običnog)
100g mljevenih oraha
10g praška za pecivo

Miksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. Dodati mlijeko i još malo mutiti. Polako dodavati griz i mljevene orahe  te lagano mutiti dok se smjesa ne izjednači. Na kraju umutiti i prašak za pecivo. Smjesu ostaviti da odleži minimalno pola sata. Peći u pripremljenom kalupu na 160 stupnjeva, 40-ak minuta.

krema
70g šećera
4 žlice vode
2 veća žumanjka 
175g omekšalog maslaca
2 žlice ekstra jake kave (bez šećera)

Pomiješati vodu i šećer te staviti na laganu vatru da se zagrijava. Kada se šećer otopi pojačati vatru da provrije i ostaviti da vrije dvije minute (dok sirup ne dostigne temperaturu od 107 stupnjeva ili uzeti žlicom malo sirupa te ga spustiti u hladnu vodu. Sirup bi trebao spadati sa žlice i ostavljati tanke niti u vodi). U posebnoj zdjeli malo miksati žutanjke (tek toliko da ih se razbije). Sirup sipati u tankom mlazu u zdjelu s žutanjcima i miksati dok se smjesa ne ohladi i zgusne (treba dosta dugo i jako miksati). Omekšali maslac izdraditi te polagano dodati smjesu od žutanjaka. Na kraju umiješati dvije žlice ekstra jake kave (ja sam je procijedila kroz pamučnu krpu da izbjegnem mrvice kave u kremi). Biksvit premazati kremom i ostaviti par sati u hladnjaku. Prije posluživanja ukrasiti kakaom. 

Napomena:
-kolač izvaditi iz frižidera barem pola sata prije posluživanja jer tek tada dolazi do izražaja pravi okus kave u kremi
-ako ne volite kavu, kremu možete obogatiti nekim drugim okusom (npr. rumom ili ekstrakrom vanilije...)



Nema komentara:

Objavi komentar