utorak, 31. srpnja 2018.

Jednostavni krekeriOvi krekeri su pravi hit u mojoj obitelji. Vole ih svi, od malenih (koji bruse svoje zubiće) do onih već odavno velikih.

Recept i priprema su jednostavni, mogu se ispeći malo više pa budu hrskaviji ili malo manje pa budu mekaniji. Od ove količine tijesta se može dobiti oko 100-ak krkekera (ovisno o veličini istih).


Jednostavni krekeri

150g startera (kiselog tijesta)*
20g maslinovog ulja
150g brašna
1 žličica soli
1/4 žličice sode bikarbone
začini (po želji...)

Sve sastojke pomiješati u zdjeli. Dodati još vode (ako je potrebno) i miješati dok se ne dobije kompaktno tijesto. Ostaviti ga minimalno pola sata (a može i preko noći) u frižideru. Razvaljati tijesto što tanje. Oblikovati krekere, svaki kreker vrhom vilice izbosti (da zrak može izaći prilikom pečenja) te ih staviti u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 5-8 min.**


* starter ili kiselo tijesto može biti različit. Ovisno o tipu brašna i količini vode koja se koristi. Ja koristim pšenični, 100% hidratizitan što znači da prilikom dodavanja, stavljam istu količinu brašna i vode. Ako koristite starter s većim udjelom vode, možda će trebati dodati malo još brašna da se dobije kompaktno tijesto.
**temperaturu i duljinu pečenja prilagodite vašoj pećnici i željama. Ako želite hrskavije krekere, pecite dulje i na višoj temperaturi samo pazite da ne izgore!
Nema komentara:

Objavi komentar