Slijedi recept za prhke kocke iz posta o "home made" poklonima!
Sastojci:
Tijesto:
400g glatkog brasna
250g mekanog margarina
150g secera u prahu
3 jaja
80g ribanih badema
prstohvat cimeta
Nadjev:
250g grubo sjeckanih badema
150g secera
ribana korica 3 narance
sok od 2 narance
100g kandirane korice narance
Glazura:
200g secera u prahu
malo soka od narance
marmelada od marelica za mazanje i grubo sjeckani bademi za posipanje
Postupak:
Od svih sastojaka za tijesto brzo umijeste prhko tijesto. Ostavite ga na hladnome mjestu 30 minuta. U meduvremenu pripremite nadjev. Dobro pomijesajte bademe i kandiranu koricu narance sa secerom, zatim primjesajte ribanu koricu narance i iscijedeni sok. Tijesto razdjelite na dvije polovice pa prvu istanjite valjkom na papiru za pecenje 1mm debelo. Tanko ga premazite zagrijanom marmenladom i ravnomjerno pospite nadjevom. I drugu polovicu tijesta istanjite na jednaki nacin pa ga polozite na nadjev. Kolac pecite 10 do 15 minuta na 180 stupnjeva, zatim ga izvadite i jos vrucega namazite marmeladom. Na marmeladu namazite preljev koji pripremite tako da secer u prahu pomijesate s malo narancinog soka. Dok je preljev jos mekan, povrsinu kolaca pospite sjeckanim bademima. Kada se sve osusi, kolac narezite na kockice velicine jednog zalogaja.
Napomena:
Zbog toga sto nisam imala marmeladu od narance, ja sam koristila marmeladu od ribizla koja sadrzi manje secera. Umjesto grubo sjeckanih badema, povrsinu sam prekrila s kokosom. I u ovakvom obliku kolac je jako zasitan, zato imajte na umu da ga rezete na kockice velicine jednog zalogaja.
Nema komentara:
Objavi komentar