ponedjeljak, 24. kolovoza 2009.

Arboretum Trsteno



Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih vrsta biljaka. Osnovan je 1948. na prostoru i podlozi povijesnog ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, te u cjelini zakonom zaštićen kao spomenik vrtne arhitekture.


Karakteristična je glavna šetnica s dvostrukim stuporedom koji nosi pergolu od vinove loze. Osim toga u vrtu se nalaze i sljedeći elementi: paviljon, ljetnikovac, kapelica Sv.Jerolima, zelena lođa, fontana i akvedukt.


Voda se do fontane u perivoju dovodila akveduktom na 14 lukova dugim 70 metara. Prvobitna renesansna fontana preuređena je 1736. godine u raskošan barokni nimfej s Neptunom-bogom mora kao središnjim likom kompozicije kamenih kipova.



Zbirka uzgojenih vrsta biljaka, koja je najvećim dijelom smještena unutar renesansnog perivoja, danas iznosi oko 400 svojti koje su svrstane u 100 porodica.



Povijesna analiza botaničkog sastava pokazuje da zbirka uzgojenih vrsta održava povijesnu genezu i evoluciju vrta kroz vremensko razdoblje od pet stoljeća.


Najveća i najstarija stabla rastu u stražnjem dijelu perivoja uz akvedukt, a stara su oko 145 godina: ginko, američka lipa, libanonski cedar, tulipanovac, himalajski čempres, azijska platana i druga.



Napomena: tekst je preuzet iz broušure pod nazivom Arboretum Tresteno, nakladnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Broj komentara: 5:

Josipa kaže...

baš odmor za oči... prekrasno! :)

Andrea kaže...

Divan je arboretum, baš mi ej žao što ga mi nismo nikad posjetili.
Možda jedno od slijedećih ljeta. :)

Shangri La Food kaže...

Lijepa je baš ta naša Hrvatska

Vali kaže...

Jedva sam čekala post! Prekrasno! Prošle smo godine četiri dana proveli u Trstenom, u kampu. Savršeno je bilo i obavezno moram ponoviti.

Mammazan kaže...

Mi piacciono molto post come il tuo grazie al quale ci si può immergere nella natura!!!
Baci

Objavi komentar