ponedjeljak, 28. ožujka 2011.
Prirodna aroma limuna
Danas se rijetko može potrefiti na placu da kupim limune ili naranče koji nisu prskani. Takvi se obično dobiju iz "provjerenih" izvora. Tako sam i ja dobila od svoje svekrve. I odlučila da napravim nešto što će trajati dulje od par dana. Htjela sam na neki način "konzervirati" limun.
Malo pretraživanja, malo razmišljanja i dođoh do ovog recepta. Ovdje vam donosim prijevod jer sam ga sljedila u potpunosti bez ikakvih izmjena. Jedino sam zamjenila limune i naranče ;)
Prirodna aroma limuna
65g kore od limuna
120g šećera
20g alkohola (npr. vodka)
pola mahune vanilije (nije obavezno, ja nisam stavila)
Pomiješati naribanu koricu limuna sa šećerom da dobijete kremastu smjesu. Ostaviti smjesu da odstoji pokrivena oko jedan sat. Dodati alkohol i po želji vaniliju. Sve zajedno prebaciti u posudu u kojoj će se aroma čuvati. Zatvoriti je i ostaviti na hladnom i mračnom mjestu. Ja svoju držim u frižideru. Ovako pripremljena aroma može dugo trajati. Ja sam je isprobala u kolačima, a spremam se i za probavanje u slanim jelima.
Recept je preuzet s izvrsnog bloga Menta e Cioccolato pod nazivom Aroma Naturale all'Arancia.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 19:
super je recept...imas pravo tesko je naci neprskanih limuna...ima ja jedna recept za sok od limune gde se koristi i kor aod limuna i bas mi je neugodno da pravim sok od prskane limune...a sok je puno ukusan
Odlična ideja!!!
I meni je zao baciti koru citrusa, ako znam da su neprskani. Hvala na ideji!
Ovo jako dobro zvuči, nažalost nemam od kuda nabaviti domaći limun. Ako ga igdje nađem sigurno ću ga sačuvati na ovaj način. :)
Hmm možda bi mogla pokušati s limunim iz bio&bio, oni navodno nisu tretirani.
Odlično, treba isprobati
Odličan recept i baš ti hvala.
Uvijek dobro dođe s obzirom i da imam stablo limuna.
odlično! budući da ja u gotovo svim kolačima i desertima koristim koricu limuna i najviše volim limunaste i osvježavajuće deserte, ovo će definitivno biti isprobano čim se dočepam neprskanih limuna. hvala na receptu!
Odlicno!
super recept! i ja rijetko kada dođem do provjereno domaćih, neprskanih. ti si svoje super upotrijebila!
Grazie cara per questa bellissima ricetta! Un bacione.
@drenka: znam, zato mi žao baciti koru kada naiđem na neprskane limune...
@Just cake girl & Jasna: hvala!
@Andrea: i ja sam razmišljala da probam s onima iz Bija (Bio&Bio)...
@Good ghost & Snježa: hvala!
@Dilajla: blago tebi. Vlastito stablo limuna...
@Monika: drago mi je da ti se sviđa!
@Jovana i Tamara: hvala!
@Manuela: Prego cara. Un bacione.
Sjajan recept!
Mene se limunom uvijek može kupiti: Obožavam miris citrusa. Čim opet dobijem domaće viške limune i mandarine, idem u proizvodnju. Hvala na receptu! :)
@Marijana: hvala!
@Tadeja: nema na čemu. Probat ću i ja s mandarinama kada ih dobijem...
Odlicna ideja, nazalost ovde je nemoguce doci do neprskanog voca pa se snalazim tako sto vocke neko vreme drzim u toploj vodi u koju sam dodala malo sode-bikarbone, kazu da to pomaze da se izvuku otrovi iz korice limuna ili pomorandze.:))
@mignonne: i ja sam čula za tu metodu ali nisam nikada iskušala...
odlicna ideja! ja kad nabavim takve limune ih naribam i zamrznem u dobro poklopljenu kutijicu - traje mjesecima...
Bravo, dobila sam i ja nešto domaćih limuna i želim ih sačuvati tako da mi je ovaj recept odlično došao . Super i hvala !
Objavi komentar