ponedjeljak, 11. travnja 2011.

Baklava (sa smeđim šećerom)





Jednom davno sam probala pravu(bosansku) baklavu i ne mogu se sjetiti kakva je bila. Vjerovatno je bila jako slatka. Znam da je to takav kolač i da u njega idu velike količine šećera i oraha. Meni osobno to ne odgovara.


Čim sam vidjela Jasenkin recept za baklavu u zadnjem broju časopisa Repete dobila sam inspiraciju da je i ja pokušam napraviti. Palo mi je napamet da malo prilagodim sastojke. Pretpostavljam da recept za baklavu svi već imate u svojim bilježnicama. Za one koji se prvi put susreću mogu reći da se baklava uglavnom sastoji od: šećera, oraha i kora. Šećer sam zamjenila sa smeđim muscovado šećerom (500g) i prepolovila količinu oraha. Dakle umjesto 500g oraha uzela sam 250g plus 250g lješnjaka. Sve ostalo sam radila kako stoji u receptu.


Ne mogu vam opisati koliko je bio neodoljiv miris koji je dolazio iz pećnice dok se baklava pekla. Nismo mogli dočekati da se natopi, pa smo malo probali. Okus joj je savršen. Taman na granici da vas uhvati šećerna muka :)
U Repetama se nalazi Jasenkina detaljna upustva koja sam slijedila do kraja. Hvala Jasenka. Ovoj baklavi se vraćamo ponovo...

Broj komentara: 17:

Jovana kaže...

Božanstveno izgleda!!

Unknown kaže...

Ja bih još dodala i od maslaca (u sastojke za baklavu!
Meni su sve baklave dobre i one s malo šećera i s malo oraha i teško im mogu odoliti. Zato ih i ne pravim često! Niti ovoj ne bih odolila. Savršena je kao i slika!!

jubistacha kaže...

@Jovana: takovog je i okusa ;)
@Snježa: pa ide maslac, da se kore natope. Nisam pisala cijeli recept, pretpostavljam da većina domaćica ima neki svoj provjereni ;)

Andrea kaže...

Uf ni ja nisam baš ljubitelj baklave, čak nemam toliko problem sa slatkim i uvažavam da je to takav kolač, ali meni su baklave uglavnom i premasne. Kako Jasenki i tebi apsolutno vjerujem kad su recepti u pitanju mogla bi isprobati ovaj recept jer zbilja izgleda prekrasno. :)

jubistacha kaže...

@Andrea: probaj, sigurno će ti se svidjeti. Masnoći baklave pridonose i orasi. Probaj napraviti kao i ja tj. zamjeniti dio oraha s lješnjacima...

Miodrag Surac kaže...

Mogu samo da zamislim ukus, super...Pozdrav.

Monika kaže...

e baš iz tog razloga ni mine volimo baklavu. ali ako ti kažeš da ti je sa ovim preinakama bila ukusna, definitivno i ja moram isprobati :)

Tadeja kaže...

Odlično izgleda i svakako bih je voljela probati s tim preinakama, iako sam, priznajem, zagovornik originalnih okusa kod nekih jela i kolača, pa ću tako i kod baklava koje su i meni preslatke i prebogate da bih mogla pojesti 3 romba u jednom naletu :), pojesti 3 x po pola romba u razmacima, mali zalogaj dakle, ali volim osjetiti taj puni i bogati tek originalnih baklava, pogotovo kad su stvarno dobro napravljene, sočne, sa pogođenim omjerom oraha i sirupa i dodatkom limuna po mogućnosti :)
I Jubi, ne znam je li do reklama i javlja li se problem samo meni ili i drugima, ali ja više od deset minuta pišem ovaj komentar, stalno mi smrzava ekran :(.

jubistacha kaže...

@Monika: nadam se da će ti se svidjeti. Meni je na granici da bude preslatko a mužu je savršeno ;)
@Tadeja: rekli su mi za ovaj problem s komentarima. Pogledat ću u čemu je problem pa ćemo ispraviti :)

arba kaže...

obožavam baklavu, ovu ću pospremiti i prvom prilikom napraviti....tako sočno izgleda.njamaa

Sweet Corner kaže...

wow, bas si me razveselila svojim preinakama i izvedbom!! hvala ti puno na povjerenju! ja inace baklavu ne volim, ali ju moj dragi obozava. cak sam pomisljala na to da reduciram jednom neke sastojke, ali onda znam da ju ne bi ni pogledao:)))) a ovakvu sto si ti napravila bih sigurno i ja probala:) hvala ti puno!

Sweet Green kaže...

Dok nisam probala pravu baklavu, godinama mislila da ne volim baklavu, a na kraju je to ispala jedna od mojih omiljenih kolacica :) Obozavam izvorne baklave i primjetila sam da su mi lakse probavljive baklave od manje masnih orasastih plodova poput badema ili pistacija. Takodjer s obzirom na neizbjezno velike kolicine secera promjetila sam da su baklave s aromama (npr. ruza ili kardamom) nekako bolje izbalansirane. Takve baklave se osim toga jedu u jako malim kolicinama, one ogromne baklave kakve se kod nas jedu su napad na organizam, slazem se :)...secerna muka, odlicno si rekla. baklava treba biti velicine bombona, a ne kremsnite...

Manuela kaže...

Woooww!! Che delizia!! Una torta stupenda! Bravissima cara! Un bacione.

JA U KUHINJI... kaže...

Fenomenalno izgleda!

jubistacha kaže...

@arba: probaj. Sočna je...
@Sweet Corner: tko bi rekao. Probaj s preinakama, tko zna možda se i muž predomisli ;)
@Sweet Green: slažem se u potpunost: bitna je umjerenost. Što kod većine naših domaćica starije generacije nije slučaj. Ako pojedeš pola komada odmah te pitaju zašto ;)
@Manuela: era deliziosa ;)
@maslinka: hvala. Slikano na dnevnom svjetlu...

Marija kaže...

Baklava izgleda odlično

Branka - byB kaže...

I ja se bilježim u klub ljubitelja baklave ali je isto tako poprilično zaobilazim zbog količine šećera i oraha koja me "ubije" :). Ova sa smeđim šećerom i manje oraha mi je jako zanimljiva i ukazuje da bih mogla i češće uživati u ovoj slastici. Odlično !

Objavi komentar