četvrtak, 7. travnja 2011.
Džem od luka
Nakon ukiseljenih jabuka ja opet nastavljam s neobičnim kombinacijama. Za razliku od jabuka, ovo sam odmah probala i ostala paf. Za mene ovo je savršenstvo. Okus (i izgled) luka u sasvim nekoj drugoj dimenziji. Kombinacija slatkastog i kiselog s dodatkom slanog okusa je nešto što me definitivno oduševilo. A da ne spominjem svo ono začinsko bilje...
U džem idu i svježe šljive. Ja nisam imala pri ruci ni svježih ni suhih pa ih nisam stavila. Ono što mi se najviše dopalo jest da mogu napraviti veću količinu, staviti u staklenku i jesti kroz par dana. Mogu ga kombinirati na razne načine. Ovaj put sam se odlučila za jednu klasičnu varijantu. Na kruh sam namazala mliječni namaz, dodala luk i uz to poslužila gorgonzolu. Ovako je izgledalo nakon što se završio photo session ;)
Džem od luka
30ml(dvije žlice) maslinovog ulja
15g maslaca
500g luka, isjeckanog na komadiće (ja sam uzela crveni luk)
3-5 grančica svježeg timijana
1 lovorov list
30ml smeđeg muscovado šećera
50g šljiva, iskidanih na komade
30ml aceta balsamica
120ml crvenog vina
sol i mljeveni crni papar
Ostaviti sastrane 5 ml maslinovog ulja, a ostatak ugrijati zajedno sa maslacem. Dodati luk, poklopiti i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno miješajući. Dodati sol i papar, timijan, lovorov list i šećer. Kuhati lagano, bez poklopca oko 15-20 minuta dok luk ne postane mekan i taman. Povremeno pomiješati da luk ne zagori. Dodati šljive, aceto, vino i 60ml vode. Nastaviti kuhati na laganoj vatri oko 20 minuta ili dok većina tekućine ne ishlapi. Ako luk izgleda suho dodati malo vode i još smanjiti vatru. Maknuti luk s vatre. Dodati još soli, papra i aceta, prema željama. Ostaviti džem da se ohladi te dodati ostatak maslinovog ulja. Ovako spremljeni džem se može čuvati par dana u začepljenoj staklenci u frižideru. Može se raditi s crvenim, bijelim ili žutim lukom. Žuti luk će dati najslađi rezultat.
Recept je preuzet iz kuhatice pod nazivom: Preserves autorica Catherine Atkinson & Maggie Mayhew
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 20:
Ovo bi se svidjelo i meni i mojim dečkima, jer svi volimo luk u velikim količinama!
Nikad nisam jeo a vredi da se proba, izgleda primamljivo...
Jubi, pa ti se u proljeće bacila na zimnicu? ;))) šalim se malo... :) Jako mi se sviđa, a mislim da bi i uz pečeno meso bio super. Spremam, pa ću isprobati sa šljivama. :)
Volim ovakve kombinacije, odlično! baš zanimljivo
Sjajno !!!
Neobicna ali jako zanimljiva kombinacija. Super!!!
complimenti!mette l'acquolina solo a guardare!!!
Imam doma jednu kuharicu sa zimnicama, recepte koje cu isprobati sam vec zabiljezila, izmedju ostalog ima i marmelada od luka, malo drugaciji sastav od tvog recpta i nisam planiala probati. Ali sad si me nagovorila :)
Probala sam slatko od crvenog luka, dobila teglicu na poklon, pravljeno po receptu iz Sale & Pepe, i fantasticno je. Ima na Coolinariki recept, ostavila Anarad. Savrseno nesto. Mada je to dosta sladje od ovog tvog, rekla bih.
I ova tvoja varijana mi se svidja, i to bas bez sljiva! I uz plavi sir! Jao, gladna sam! :)))
Nešto slično sam vidjela neki dan na Masterchef Austalija i baš sam se pitala kakav okus to ima jer obožavam luk! Zanimljivo!!! :)
Moram ovo probati! Ja inače volim luk :D baš me zaintrigiralo ovo sad.
Ovo je za mene ko stvoreno, vidim tamo gore i malo plavog sira!
u ovome bih se mogla udaviti! karamelizirani luk obožavam i često ga spremam, a ideja da se napravi kao marmelada odnosno namaz koji u bilo kojem trenu možeš namazat na kruh je sjajna! isto tako, znam da je ovakav luk izvrstan ukombinaciji sa svirevima. baš imam u pripremi jedan recept gdje kombiniram ta dva sastojka :)
@Snježa: ako svi volite luk onda je ovo za vas ;)
@Miodrag: probaj pa javi...
@Josipa: za to je kriva ova zadnja knjiga koju sam kupila ;)
@Tamara i Jovana: hvala!
@Tanja: super je kombinacija. Hvala!
@Federica: grazie!
@Sweet Green: drago mi je da sam te nagovorila. Nadam se da će biti uskoro na blogu...
@mamajac: super, progledat ću recept na Coolinarici. Super ide uz plavi sir, ja sam se najela ;)
@Just Cake Girl: morat ću i ja pogledati taj Masterchef ;)
@baba: super, javi dojmove kada probaš.
@Dunja: da, kombinacija s plavim sirom je mrak (za mene).
@Monika: ja inače volim juhu od luka (francusku) tako da sam otprilike znala da će mi se ovaj namaz svidjeti. Jedva čekam da vidim na tvom blogu recept sa ova dva sastojka. Vjerujem da će biti neodljivo...
Izvrsno !! Kombinacija mi se jako sviđa. Inače nisam preveliki ljubitelj luka ali ovako uopće ne sumnjam da bi mi se svidjelo. Isprobavam čim prije, dodati ću i šljive , baš mi nekako ovdje idu. Javim dojmove :)
Često radim karamelizirani luk i to je nešto što ljudi u glavnom jako vole. Super je ovaj tvoj namaz i dobra je ideja imati ga malo više u teglici pa ga koristiti prema potrebi. :)
@Branka: super, javi dojmove!
@Andrea: upravo tako. Možeš ga jesti samostalno ili dodavati u neko jelo...
Ovo sam sigurna da je super, jer sam prošlo ljeto radila, ali sam dodala i svježe smokve.
I stvarno paše sa mnogo čime, od pečenja, namaza sa nekim tvrdim sirom, pa do podloge za kakav tart!
Fotke su ti sve bolje i bolje, a i komentari malo manje štekaju, ali još ne sasvim! :)
Probala sam ovo na Korčulanskoj kušaonici, naletila na tvoj recept i idem sad isprobati! Pripreme za utakmicu sutra, moram nahraniti 10 ljudi :D pusaaa
@Tadeja: smokve? Sigurno je odlično s njima, morat ću isprobati!
@Anja Marsic: super ideja za snack tijekom utakmice. Ja ga obožavam!
Objavi komentar