petak, 27. svibnja 2011.

Rolada s marmeladom od jagoda



Ima nešto zanimljivo u kružnom obliku. Zanimljivo i valovito... Moram priznati da nikada dosada nisam radila roladu. Ni sama ne znam zašto je to tako. Ovo je (za mene) jedan od lakših kolača za napraviti.


Kombinacije nadjeva i vanjskog fila su beskrajne. Dovoljno je dati mašti na volju, pogotovo ako pri ruci nemate puno sastojaka. Tako se desila i ova rolada. Jednostavan biskvit, punjenje od marmelade te završni "touch" od šlaga. Kao i mnogo puta, jednostavno biva i najbolje. Kada sam je radila, nisam znala da će se okusti tako fino spojiti, da će marmelada fino natopiti biskvit i da će šlag sve lijepo uokviriti. Mislila sam de će ovo biti jedan od onih kolača koje treba zaboraviti, kada ono upravo suprotno. Zato ga i stavljam na blog, da ga ne zaboravim :)


Rolada s marmeladom od jagoda
5 jaja
100g šećera u prahu
2 žlice kakaa
marmelada od jagoda
slatko vrhnje (plus šlagfix)

Odvojiti žutanjke od bjeljanjaka. Miksati žutanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte kakao u smjesu s žutanjcima. Posebno miksati bjeljanjke s prstohvatom soli. Na kraju lagano umiješati žlicom bjeljanjke u smjesu s žutanjcima. Pripremiti veliki pleh i staviti na njega papir za pečenje. Izliti smjesu za biksvit na pleh i staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko dvadesetak minuta. Kada je biskvit gotov izvaditi ga da se ohladi. Namočiti krpu, te prekriti preko biskvita.
Nakon što se biskvit ohladio, prevrniti ga na krpu i namazati marmeladom. Zarolati biskvit uz pomoć krpe. Ostaviti da malo odstoji, a u međuvremenu napraviti šlag. Premazati šlag preko biskvita i ostaviti u frižider da se fino stisne. Ukrasiti po želji.

Broj komentara: 9:

Jovana kaže...

Savršeno i jednostavno!! Odličan rolat !

J e l e n a kaže...

Nisam ni ja nikada pravila slatki rolat. Samo slani. Sve ste mi u groznici jagoda i to je prelepo, a ova marmelada sigurno da prelepi šmek. Divno se slaže sa ružom.

Marijana kaže...

Sjajan rolat!

Jafi kaže...

Prelepa :)

Bite my cake kaže...

jako lijepo!

jubistacha kaže...

@Jovana: upravo tako, savršeno jednostavno!
@Jelena: još uvijek mi stoji na "to do" listi onaj tvoj slani rolat :)
@Marijana: hvala!
@Jafi: hvala!
@Tamara: hvala!

Andrea kaže...

Jako volim rolade, ali kad su takve kao ova tvoja, sočne i pune arome. Slažem se s tobom da one nisu jako zahtjevne za izradu. Ali su upravo zbog svog oblika jako atraktivne i rijetko koga ostave ravnodušnim.
Baš mi se sviđa ova tvoja kombinacija, jako su lijepi kontrasti boja i aroma.:)

mignonne kaže...

Rolada je vrlo fina, cokoladni biskvit i marmelada od jagoda su veoma dobar spoj, a posto je prva rolada bila ovako uspesna kako li ce tek biti dobre one sledece, mislim da ce tu biti jos punoo sjajnih kombinacija!;)))

Branka - byB kaže...

Ja sam svoju prvu roladu napravila ove zime, Laninu kesten-roladu i tada zaključila isto što i ti - pa to uopće nije komplicirano :)
Odlična mi je tvoja rolada i zbilja si je prekrasno napravila. A ja sam baš prije par dana napravila marmeladu od jagoda , sigurno će dio otići i u ovu roladu.

Objavi komentar