Nisam znala kako drugačije da ih nazovem pa sam napisala ćevapi. Vi ih možete nazvati kako hoćete, sasvim je u redu ;)
Ideju za ovo jelo sam dobila kada sam krenula razmišljati o neobičnim kombinacijama. Pa, možda za mene neobičnim. Onima koji prakticiraju vegetarijanski način prehrane pretpostavljam i nisu. Sigurno su se već do sada susreli sa nekim sličnim jelom. Za nas je ovo skroz novo i ugodno otkriće. Ne, nismo postali vegetarijanci već samo isprobavamo nove kombinacije. Mjere za namirnice su odokativne. Recepet je ovdje više kao smjernica, nego kao nešto čega se treba držati doslovno.
Kada sam krenula s kuhanjem nisam imala ideju o tome kako će to izgledati. Oblik ćevapa je naknadno došao i moram priznati da mi se jako sviđa. Pogotovo ako ih na kraju fino zapečete da dobiju tamnu boju.
Ovako izgleda presjek. Palo mi je na pamet da bi još bolje išli uz neki umak pa sam odlučila to isprobati. Kako nam je sezona rajčica na izmaku šteta bi bilo još ne iskoristiti posljednje (ovogodišnje) plodove. Tako je nastao umak od rajčica i paprika...
P.S. ako se pitate zašto se umak nalazi u teglici, odgovor je: ručak sam nosila na posao!
Ćevapi od crvene leće
dvije šake kuhane crvene leće
3 manje glavice ljutike
2 režnja češnjaka
2 žlice preprženog sezama
1 jaje
krušne mrvice (po potrebi)
1 veća crvena paprika (isjeći na sitne kocke)
sol, papar
Napraviti smjesu od kuhane leće i ostalih sastojaka. Po potrebi dodati još krušnih mrvica da dobijete kompaktnu smjesu. Ostaviti je u frižideru pola sata da se stisne. Na taj način ćete je lakše oblikovati za pečenje. Na papir za pečenje nanijeti tanak sloj ulja, poslagat ćevape i staviti ih u pećnicu na 220 stupnjeva. Peći oko dvadesetak minuta. Na kraju povećati temperaturu ako želite da budu reš ;)
Umak od paprike i rajčice
1 luk (veći)
3 rajčice (isjeći na komade)
1 crvena paprika (isjeći na sitne kocke)
sol, papar
1 žličica aceta balsamica
1 žličica šećera
Dinstati luk na laganoj vatri. Dodati aceto balsamico i ostaviti da tekućina ispari. Ubaciti papriku i dinstati dvije minute. Na kraju dodati rajčicu i ostaviti da se lagano dinsta sve dok se fino ne zgusne. Žličicu šećera dodati da neutralizirate kiselinu rajčice. Pri kraju posoliti i popariti po želji. Kada se umak ohladi propasirati ga da dobijete željenu gustoću.
Broj komentara: 18:
O-dli-čno! Dapače, savršeno. Obožavam ovakva jela i bilježim!
Čevapi, a u njima nema mesa! Klasični sam mesožder pa bi mi ovo bio divan povrtni prilog uz meso :D
Ovo mi se JAKO sviđa!
Ma super su ti ovi kao "čevapi"..i umakići..uff volim!
Hvala ti do neba na ovome! Baš razmišljam što bih s lećom :) Paprika - mmmmm... Divan naziv :)))))
Definitivno cu da isprobam ove tvoje cevape - jako zanimljiv i neobican recept!
Super izgleda!
Meni je ovo jedan od najboljih tvojih recepata koje si do sad objavila! Obavezno isprobavam! ;))
@Katarzis: Hvala!!!
@Tamara: moj muž je mislio da su od puretine. On je isto klasični mesožder ;)
@maslinka: Hvala!!!
@Nada: umak je točka na i :)
@an.: Eto, super, drago mi je da sam te inspirirala...
@Jasna: probaj pa javi...
@kranjica: hvala!!!
@Josipa: hvala ti puno za ovaj komentar. Uljepšala si mi dan!
Odlični su ti ovi "čevapi", a bome i ovaj umak:
@Dunja: hvalaaa!
odličan gablec, hvala na ideji ja si isto nosim gablece od doma i ovo mi je divna ideja :)
Kako god da si ih nazvala ovo je predobro ! Definitivno pravim. Sviđaju mi se i čevapi i umak. Ovo sa crvenom lećom mi je posebno dobro. I ja ću jedno u teglicu , jedno u posudicu i eto finog ručka na poslu.
jako mi se sviđa ova ideja!
@nina: hvala!
@Branka: tako i mi. Mala posuda, par salveta i eto ručka u prirodi :)
@Tamara: hvala!
Zanimljiva ideja! :)
u veganskoj verziji umjesto jajeta stavila sam jednu puniju žlicu maslinovog ulja. također nisam imala crvenu papriku pa stavih jednu puniju žlicu domaćeg ajvara. smjesa je izuzetno podatna za oblikovanje. oblikovala sam i pljeskavice. a miris koji se širi kuhinjom tijekom pečenja podsjeća na prave ćevape! :) i da, nije loše ak se malo i zarešaju!
Zanimljiva ideja, baš me zanima kakvog je okusa...
Objavi komentar