četvrtak, 15. rujna 2011.

Hummus



Nemam više ideje što jesti za doručak. Dosadilo mi je stalno jesti griz ili palentu. Nisam ljubitelj zobenih pahuljica pa njih odmah možemo odbaciti. Jednom davno sam ih probala i to je bio kraj. Ostaje mi još maslac i marmelada, al ni to ne mogu jesti stalno. Zbog djeteta, a i vlastitog zdravlja izbjegavamo razne nareske i sl. Zato već neko vrijeme tražim što bih to mogla napraviti. Tražila sam nešta šta će nam se svima svidjeti, a da bude zdravo.


I tako sam došla do hummus-a. To je ustvari namaz od kuhanog slanutka, tahinija, češnjaka, soka od limuna i maslinovog ulja. Sadrži sve namirnice koje i same za sebe su jako zdrave. Još ako se zajedno iskombiniraju zaista čine pravo malo bogastvo za vaše zdravlje. Osim toga, hummus je odličnog okusa.



Hummus

2 šalice kuhanog slanutka (sačuvati dio vode od kuhanja)
2 režnja češnjaka
50 ml tahinija (paste od sezama, možete kupiti u Bio&bio dućanima)
sok od 1 limuna
sol (po želji)
maslinovo ulje (po želji)
1 čili papričica (po želji, ako imate malu djecu najbolje je izostaviti papriku)

Staviti u blender slanutak, češnjak, tahini i sok od limuna. Sve zajedno miksati. Dodati vode i maslinovog ulja dok ne dobijete smjesu željene gustoće. Na kraju posoliti po želji. Kada dobijete glatku smjesu premjestiti je u prigodnu zdjelicu ili teglicu i po vrhu stavite još maslinovog ulja. Hummus poslužite s kruhom po želji. Ja sam ga ovaj put servirala na kruhu s maslinovim uljem i grančicom ružmarina. Moram reći da je ovo (za sada) moja omiljena kombinacija...

24 komentara:

What's for dessert? kaže...

Prijedlog za serviranje, odnosno prva fotka - genijalno!

Nekad davno ni ja nisam voljela zobene pahuljice iz istog razloga kao i ti. Probala sam ih jednom i nije mi bilo fino. Sad ih udružim s grožđicama, lanom i finim jogurtom kojeg volim, tako da uživam i u njima.

Наташа kaže...

Hummus je zakon! Pored guacamole-a, meni jedan od najdražih mazalica i umakalica. :))
Zobene volim samo sa jogurtom, ali i one dosade ako se jedu svakog dana.
Fotka prva, jede sa monitora! :)

J e l e n a kaže...

Ja imam problem sa večerama, pošto stalno koristim nemasni sir i neke integralne hlebiće. Muka mi je od toga, a pahuljice ječmene sa mlekom, medom i cimetom doručkujem već skoro godinu dana. Ostavim ih da nabubre oko pola sata. Humus nisam probala, ali moram.

Anonimno kaže...

hummus nisam probala iako imam u planu kao i hrpu drugih jela, slike su ti odlične

lusitania kaže...

evo jucer ujutro sam smjesala tjednu dozu. humus je odlicna stvar!

jubistacha kaže...

@Tamara: hvala, i ja sam iznenađena kako dobro paše s ružmarinom. Imam ga na balkonu pa ga trpam u sve ;)
@Nataša: super ideja, guacamole. Zapisujem :)
@Jelena: Ja sam probala zobene s jogurtom, medom i bademima. Nije prošlo. Morat ću im dati drugu priliku. Probaj hummus, sigurno će ti se svidjeti ;)
@ninakuhinja: hvala, probaj svakako, sigurmo će ti se svidjeti ;)
@lusitania: tjedna doza, odlično!

Monika kaže...

ja za doručak ipak više volim slatke ili neutralne stvari. zobena kaša, domaća granola i muesli, prepečenac i domaći pekmezi... hummus najčešće radim kad nam dolazi društvo. s nekim brzinskim krekerima ili grickalicama izvršno paše uz čašicu nečeg kokretnog ;) ali napuhava me do bola i to me ubija u pojam. kad jedem hummus iduća tri dana izgledam kao trudnica :D probala sam sa svim mogućim trikovima kod kuhanja slanutka ne bih li malo ublažila nuspojave, ali ništa ne pomaže. budući da u mojoj okolici baš i nema za kupiti tahini paste, ja ju radim sama. tostiram sezam na suhoj tavi i zgnječim ga u mužaru u fini prah. onda dodajem kap po kap neutralnog ulja (još je bolje sezamovo ako imaš) i gnječim dok ne dobijem pravu konzistenciju.

jubistacha kaže...

@Monika: i ja sama radim tahini, kada ga nemam pri ruci. Na isti način kao i ti ;)
Žao mi je šta te slanutak napuhuje, možda da probaš s kombu algom. Ona se dodaje grahoricama radi lakše probavljivosti...

Nale Coolinarija kaže...

Kod mene redovno na repertoaru i ne mogu bez njega, a tahini obozavam i sama ga radim, takođe:))
Monika, probaj da slanutak kuvaš sa kašičicom kima - kako bi te rešio nadutosti.
Obožavam humus i tvoj način pripreme mi se jako dopada:) Pozzzz

Dunja kaže...

Hummus, prava stvar, odličan savjet ovo kuhati s algom.

mignonne kaže...

Divne su ti fotkice, bas mame da se proba...ovde nazalost nema slanutka, magao se nabaviti ranijih godina u prodavnicama zdrave hrane ali vec neko vreme nikako da obnove zalihe...ovaj tvoj receptic cu zabeleziti na sigurno.;))

Bite my cake kaže...

nisam neki ljubitelj humusa, ali s vremena na vrijeme ga pojedem. Krasno izgleda na ovim tvojim fotkama, sad me mami :) Ja za doručak najčešće jedem zobene pahuljice s medom i jogurtom ili jaja :) Sad u ovo divno vrijeme zimnica volim posegnuti i za pekmezom od šljiva

Ornela kaže...

Oooo, ovo je jedna stvar koju uvijek moramo imati u frizideru. Obozavam humus (u stvari sve od slanutka) i u trudnoci je humus sa crvenom paprikom, svjezom ili ukiseljenom, bio moj svakodnevni obrok. Ili sa krastavcima, takodjer svjezi ili ukiseljeni, je izvrstan - nas 4 godisnjak to jede kao vrhunsku poslasticu.

Umjesto chillija mozes koristiti mljevenu crvenu papriku kao zacin.
Takodjer, ako imas mljeveni kim, on ce dodatno naglasiti fini okus samog slanutka. Ja obicno pravim velike kolicine, jer mi se dugotrajni posao oko namakanja i kuhanja slanutka ne isplati za male kolicine, no to nije problem jer se humus jako lako zamrzava (ako uopce ima viskova) :)

Nadam se da je ovo najava jos poslastisa od slanutka.

Laka kuharica kaže...

Hummus obožavam s pita kruhom ili velikim, neutralim tortilla snackom. Nosila sam ga čak iz Jeruzalema, a kupila sam ga u trgovini u Budimpešti. Naravno, kod nas je tako nešto nemoguće kupiti. Pa i tahini samo u Zgb-u, samo u jednoj trgovini. Isto obožavam i guacamole koji stalno radim. Ovaj tvoj recept bilježim za dan kada ću uspjeti kupiti tahini. Ja ne doručkujem, nikada, već cijelo jutro jedem sezonsko voće i to mi je najbolje.

jubistacha kaže...

@Nale: hvala. Nisam znala da mnogi od nas sami rade tahini.
@Dunja: slažem se za algu. I dodajem: alge su u biti jako dobra stvar. Pogotovo sada kada nastupa jesen, vrijeme prehlada i sl...
@Tamara: oh, i ja volim posegnuti za pekmezom. Pa još ako imam neki fini kruh, uh ;)
@Ornela: tko bi rekao, pa ti si razvila mnogo varijacija na temu. Sviđa mi se ovo s kimom, probat ću sljedeći put. A i s crvenom paprikom, ma ustvari sve ;) Došla sam u fazu da radim namaze, nešto sam već poslikala, a jedan se upravo hladi u frižideru ;)
@Katarzis: hehe, dobro da nisu carinici zavirili u kovčeg ;) Probaj sama napraviti tahini, Monika je fino objasnila postupak. Meni je osobno čak bolji od kupovnog. Kupovni (čini mi se) ima još nekih dodataka. Samo trebaš nabaviti fino sezamovo ulje. To ima skoro svugdje: u Konzumu na odjelu zdrave hrane, Bio dućanima, DM-u (mislim), pa čak i u Biofarm ljekarnama (ja kupila).

jasna varcakovic kaže...

Vec 2 dana imam problema sa ostavljanjem komentara na tvom blogu (izgleda kao da imas neki virus)
Volim humus, posebno sa kebabom ili kao 'dip'.

Josipa kaže...

Nedavno sam ga pravila po prvi puta i okusom mi je bio ok. Namučila sam se oko tahinija, isprljala pola kuće, a na kraju se malo razočarala... Svejedno, ovom tvom bih dala još jednu šansu jer izgleda predobro! :)

Marina kaže...

Zdravo i fino, to je nešto što i meni baš treba!

rena kaže...

Super ideja za doručak, najgore je kada čovjek zna kuhati, ali kada si treba pripremiti nešto nabrzinu za jesti ostaje bez ideja -ova tvoja mi puno pomaže -svakakoću probati...

Da mi je nešto slatko... kaže...

hummus mi je mozda i najdrazi namaz i slicno ga spravljam. prva liga :)

Branka - byB kaže...

Hummus je odličan i volim ga iako nisam sigurna da bi bio moj izbor za doručak. Bez doručka nikadaa ne izlazim, ali u mom slučaju to su neki slađi namazi, razne pahuljice i voće. Hummus onda dođe kasnije :)
Super je prva fotkica, jako lijepo i primamnjivo.

tanja kaže...

Hummus mi je super namaz, a nikako da ga sama napravim, uvijek ga kupim kod nas u tržnici. Fino i zdravo, ma odlično!
Rijetko doručkujem, nemam naviku, ali ako, onda najradije muesli s medom.

jubistacha kaže...

@Jasna: nadam se da ga nemam ;) hvala!
@Josipa: kupi tahini i probaj ponovo. Uz naravno dodatak svog najdražeg začina. Sigurno će ti se svidjeti :)
@Marina: i svima nama ;)
@Rena: hvala.
@Da mi je nešto slatko: ima nas još ;)
@Branka: meni dosadilo slatko, a ionako volim slano ;)
@Tanja: super, kod nas ga nema na tržnici(još) ;)

Kajka kaže...

Divni humus, i sva ta libanska, izraelska kuhinja. Probala sam ga prvi put kod drugarice, sama ga nisam pravila, ali falafel npr. jesam! Ne ispadne bas kao njihove, jer nemam te zacine, ali ukusan svakako. Humusa mogu da pojedem sama...bolje da ne kazem koliko :)

Objavi komentar