ponedjeljak, 19. rujna 2011.
Zeleni namaz i Irski soda kruh
Kako sam i najavila u prošlom postu želja za namazima ne prestaje. Pretražujući po Internetu dolaze mi mnoge ideje na pamet. Moram priznati da mi više nedostaje vremena nego inspiracije za još jedan namaz ;)
Ovaj namaz je nastao sasvim slučajno. Nakon dva puta (za redom) što sam radila hummus malo smo se zasitili pa sam tražila jednako zdravu alternativu. Kao baza mi je poslužio slanutak (opet). I tu sličnost s hummusom prestaje. Ovo je skroz drugačiji namaz, okus je drugačiji. Ideja je došla iz mog balkonskog vrta. Svakih nekoliko dana podrežem svoje biljke da bi bolje rasle. Podrezano lišće rasporedim da se suši. Ovaj put sam htjela napraviti nešta sa svježim lišćem i tako je nastao ovaj namaz. Mjere su odokativne, vi sastojke prilagodite sastojcima iz vašeg vrta :)
Zeleni namaz
1/2 šake listića mente
1/2 šake listića ružmarina
1/2 šake listića bosiljka
1 konzerva slanutka (ili slična količina kuhanog)
maslinovo ulje (po potrebi)
2 režnja češnjaka
sol (po želji)
Ručno isjeckati listiće mente, ružmatrina i bosiljka na sitne komade. U blender (ili sjeckalicu) staviti slanutak, začinsko bilje i malo maslinovog ulja. Uključite blender i miksajte uz redovito dodavanje ulja dok ne dobijete namaz željene gustoće. Na kraju ga posolite i dodajte češnjak isjeckan na sitne komade (ako ne volite sjeckati ručno, češnjak dodajte na početku pa će se skroz usitniti u blenderu).
P.S. u namazu se prilično intenzivno osjeti menta, zato ako niste ljubitelj takvih okusa predlažem smanjiti količinu za pola.
Nije fer ovaj namaz jesti s nekim običnim kruhom. Čini mi se da bih tada umanjila njegova ljekovita svojstva za pola. Ma šalim se. Ali kada već imam ovakav namaz šteta bi bila poslužiti ga s nekim kruhom usput. Zato sam se potrudila i napravila irski soda kruh. Sastojci su uvijek pri ruci, a i ne treba puno vremena da se napravi. I što je najbolje svaki put mogu staviti drugačiju kombinaciju sjemenki i samim time dobiti drugačiji kruh. Recet sam posudila s bloga Aubergine, Sweet and Green pod nazivom Irski soda kruh. Radila sam sve isto kao i u originalu osim što sam presjekla osam, umjesto četiri puta. Na taj način sam bila sigurna da će se kruh do kraja ispeći ;)
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 17:
Kruh izgleda fenomenalno. Nisam baš ljubitelj mente, a bosiljak ne volim, tako da preskačem namaz.
Ja isto volim namaz od slanutka raditi, samo mi on nikako ne paše mazati na kruh – previše mi to bude škrobasto. Umjesto toga, narežem povrće na štapiće (najčešće mrkvu i krastavce, nekad celer i/ili papriku) pa onda s tim jedem. Super je jer me natjera pojesti više povrća nego bi to bio slučaj inače – ovako uz namaz pogrickaš hrpu a da i ne skužiš :D
I meni se sviđa ovaj kruh, radila sam ga podavno ali, nastojim što manje kruha imati u kući a oakvima ne mogu odoliti, jer ode linija kvragu! I ja volim namaze a ovaj je vrlo zanimljiv!
Namaz zvuči super a ovaj hleb mi je odavno u planu za pravljenje ali nikako da stigne na red...
Interesanto, aromatično i sigurno jako fino zvuči namaz, a kruh svaka čast!
@Tamara: hvala! Šteta za bosiljak, ja ga obožavam. Kao i ružmarin i mentu ;)
@baba: super ideja za unos povrća.
@Snježa: ni ja mu ne mogu odoliti. Sva sreća da nisam doma cijeli dan ;)
@maslinka: hvala. Probaj ga, super je brz i jako fin.
@Nada: hvala, namaz je prilično aromatičan. Kruh je fenomenalan.
vrhunski doručak! domaći namaz i domaći kruh, divota jedna. Svaka čast na balkonskom vrtu, nama je do sada sve što smo probali uzgojiti na balkonu povenulo :)
Joj, fino i jedno i drugo!
Bravo za vrt na balkonu. Namaz izgleda vrlo zanimljivo.
kruh mi izgleda mrak! :)
@Tamara: domaće je najbolje ;) Hvala za vrt. Nije bilo lako, dosta toga je pocrkalo dok sam skužila kako stvari stoje ;)
@Kathairo: hvala!
@kranjica: hvala za vrt. Trudim se. Nije teško jednom kada sve ukopčaš. Prije toga ide svakako. Ima dosta žrtava ;)
@wineandfood4you: hvala!
Ovo mora biti dobro! I boja mu je divna. Nevjerovatno kako malo zacinskog bilja promijeni okus.
obožavam arome svježeg začinskog bilja. namaz je pun pogodak! a ovaj soda kruh sam i ja isprobala, po istom receptu i oduševila se. D. baš nije ljubitelj ovekve vrste kruha, on pada na rahle i mekane varijante, a ja sam ga s guštom tamanila dok ga nisam potamanila do kraja :D
@Jasna: istina, malo začina i odmah drugačiji okus. A i boja ;)
@Monika: ni moj muž nije ljubitelj ovog kruha. Ja ga pak obožavam!
Boja mu je prekrasna, a začini obećavaju mirisnu gozbu. Uz kruščić koji mami ...... mmmmmm :)
Namaz mi je super ! Baš mi je odlična kombinacija slanutka i začinskog bilja koje si stavila i ima jako lijepu boju. Napraviti ću ga i ja sigurno. A i kruh je posebna priča, prekrasno izgleda. Bojim se ispečem li ga , uz ovaj namaz teško ću ga stati jesti :)
Što je dobar ovaj namaz!!
I ja obožavam da mažem a kad je još na domaći hleb....mmmh
Objavi komentar