Ovaj put prekidam niz slastica i ubacujem ovaj recept za kiflice. Ono što me privuklo njemu jest opis:
"ovo su obične stare kifle koje su pekle naše bake". Pomislih, kada su bake bile zadovoljne sigurno ću i ja.
I nisam pogriješila, osim možda u nepažnji prilikom pečenja. Da sam ih malo bolje kontrolirala ne bi bile reš. Meni se osobno ovako sviđaju, za one koji ne volje hrskava peciva preporučam da paze ;)
Recept je preuzet s Coolinarike od korisnice MiraLi pod nazivom Domaće kifle. Za one kojima se ne da klikati na link pišem kopiju recepta:
Domaće kifle
sastojci:
- 70 dkg brašna
- oko 3,5 dcl mlijeka
- 1 kvasac
- 2 žlice šećera
- 2 žlice milerama /kiselo vrhnje/
- 2 žlice ulja
- 2 žumanjka
- malo soli
- 20dkg maslaca
- 2 bjelanjka
- --- malo sezama (moderna varijanta)
Uzmi kvasac, šećer, malo brašna i malo mlijeka. Izmješaj i ostavi na toplo mjesto neka se digne. Maslac podijeli na 4 dijela. Kada se kvasac digao, sa svim ostalim sastojcima napravi tijesto. Od tog tijesta napravi prvo jednu kuglu. Podijeli je na pet loptica. Svaku lopticu, dobro umijesi i razvaljaj na veličinu jednog pedlja. To namaži sa 1/4 maslaca. Uzmi drugu lopticu, razvaljaj na veličinu ponovo isto jednog pedlja, stavi je na ranije namazano tijesto, pa ponovo namaži s 1/4-om maslaca. Ponovo uzmi narednu lopticu i tako do kraja. Kada si složila pet premazanih krugova jedan na drugi, taj debeli krug, polagano oklagijom razvaljaj na jedan veliki krug, debljine oko 1 prst. Sada uzmi nož, reži trokutiće i pravi kiflice / veličinu po izboru. Kiflice složi u tepsiju, odmakni jednu od druge/ puno narastu. Od ove smjese treba izaći 2 velike tepsije.Umuti 2 bjelanjka, premaži kiflice i pospi sezamom. Kiflice u tepsiji moraju prije pečenja biti najmanje oko 1, 5 sat da narastu. Ugrij pećnicu oko 200-225C i peci oko pola sata.
P.S. nagradna igra traje još večeras do ponoći. U sljedećem postu objavljujem pobjednika...
Broj komentara: 19:
Ni meni se, sa slike, ne čini da im išta fali. A što ti kažeš - i meni se sve više dopadaju stari recepti naših baka, proveravani i potvrđeni kroz generacije.
Uvijek sam za ovakve kiflice, a to što su reš nimalo mi ne bi smetalo. Odlično izgledaju !
Odlicne kiflice a MiraLi ima provereno dobre recepte, ne smeta ni meni sto su res i bas bi mi sada dobrodosle jedna-dve za dorucak.:))
Ja volim baš takve reš iako iskreno doma mi i malo njunjaju ali se na kraju sve pojede.
I ja sve volim res peceno, odlicno izgledaju i takve stvari kod nas ne traju dugo:)))))))))
izgledaju izvrsno! baš volim ovo pečenje domaćih kiflica u hladno zimsko vrijeme :)
radila sam jednom (davno, doduše) kiflice po sličnom receptu. sjećam se tog postupka. bile su fine, lisnate, nježne...fantastične! tvoje izgledaju isto tako.
Prekrasne kifle, klasik, baš mi je drago da si ih "izvukla".
Sviđa mi se naziv jer "domaćih" kiflica ima toliko da, kada bih danas krenula s receptima, imala bih što raditi do kraja života. Naime, svi blogovi, Coolinarika, uredski rođendani, karmine, proslave i što sve ne, prepuno je uvijek istih, vječnih, dizanih kiflica. Kao neka pošast. Da si budemo jesni, volim ih jesti, fine su mi, ali zar su zaista nezamjenjive?? No, kako bilo, ove reš (i ja volim takve) su ipak drukčije i zbilja super izgledaju.
super izgledaju. Ja volim da su malo više reš.
Divne su, zaista! Volim sve moguce kifle! :) Ponekad ih pravim umesto hleba... :)
Ma gdje ti je taj reš, na fotkama izgledaju prekrasno. Recept mi se čini idealan za kombinaciju sa suncokretovim sjemenkama.
Meni izgledaju savršeno i pogotovo mi je prva fotka tako leeeepaaa :)
baš lijepo izgledaju, kao francuski kroasani!
Predivne su kiflice, a fotke su stvarno fantastične! Ne primjećujem ništa loše na kiflicama, meni su savršene. ;)
Bas su dobre.I ja volim hrskavo!
Nekako vecina nas voli da se vrati starim receptima...Savrsene!
Ja ih bas volim kad su res.Divno izgledaju:)
Kod mene ti je uvik sve reš, ja tako volim iako ponekad ukućani znaju zagrintat :) Divan recept :)
Objavi komentar