Kao prvo, svima želim Sretnu Novu Godinu! Nisam se stigla prije javiti jer sam bila bolesna. Ništa od planiranih slastica nisam stigla napraviti, i nije mi žao. Ako ništa drugo, bar se nismo prejedali tijekom ovih blagdana ;)
Ovo je tradicionalni recept moje mame. Ona je na taj način radila nama ružice dok smo sestra i ja bile malene. Često smo ih znali jesti za večeru uz toplu čašu mlijeka. Miris cimeta i šećera plus limunove korice mene uvijek asocira na ove jednostavne, a opet neodoljivo ukusne kolače.
Ime ovog kolača potječe iz njegovog oblika tj. kada se zarola tijesto i isječe na komade. Onda se svaki komad postavi na jednu stranu, a na drugoj se lagano pristima rastvori kao latice ruže. Tako da se prilikom pečenja dobije oblik ruže. Od ove količine brašna ispadne otprilike dvadesetak komada koji stanu u okruglu tepsiju promjera 24cm.
Ružice
500g brašna
1 svježi kvasac
1 žličica šećera
1 jaje
2 žlice ulja
korica limuna (1kom)
maslac (na sobnoj temperaturi)
šećer i cimet (po potrebi)
toplo mijeko (po potrebi)
U malu šalicu toplog mlijeka staviti žličicu šećera i kvasac. U prigodnu zdjelu staviti (prosijano) brašno te dodati limunovu koricu. Sve zajedno promiješati. Napraviti rupu u brašnu te unutra dodati nadošli kvasac, jaje i ulje. Po potrebi dodati toplog mlijeka te zamijesiti glatko tijesto. Ostaviti tijesto na toplom mjestu da udvostruči volumen. Tijesto podijeliti na dva dijela. Svaki dio razvaljati što tanje u obliku pravokutnika. Namazati ga s maslacem, posuti sa šećerom i cimetom te zamotati. Rezati komade veličine cca 3cm, redati u namazanu tepsiju te ostaviti da se još jednom podignu. Peći na 180 stupnjeva otprilike pola sata. Još tople ružice preliti mješavinom toplog mlijeka i šećera da se fino natope.
Broj komentara: 14:
nisam nikad pravila, problala sam kod susjede. iznimno fino, ukusno i baš prigodno ovom vremenu kroz godinu!
I tebi i tvojima najmilijima sretna Nova godina. I kao što reče: nije svako zlo za zlo:)
Jako su ukusne ove ružice!
obožavam ovakva slatka peciva, odlično! Radim vrlo slično, samo ide med i narančina korica
Baš mi je drago da si u Novoj bolje a ružice jako volim prvenstveno zbog njihovog okusa a pogotovo mirisa.
Nisam imala priliku probati takve ružice, ali sigurna sam da ih ne bih odbila uz čašu kakaa.
Sve najbolje u 2012. i kao što je Snježa rekla u svakom zlu neko dobro.
Sretna Nova godina Jubistacha!
Peciva su uvijek dobrodosla na mojoj trpezi!
Predivne ružice, volim miris cimeta koj se širi kućom dok se peku kolači
nek si se ti nama ozdravila, moram i ja smisliti neki razlog da izbjegnem pečenje kolača u velikim količinama, na kraju ih ja sve pojedem. ružice su mi super, volim ovakve kolače,pravo pecivo za doručak!!
@Sani: susjeda radi super kolače ;)
@Snježa: upravo tako ;)
@Tamara: gledala sam onaj tvoj video pa sam se sjetila ovih ružica. Morat ću isprobati verziju s narančinom koricom i medom.
@Dilaja: hvala!
@What's...: hvala!
@Jasna: hvala!
@Marija: hvala!
@Tamara: hehe, mene sada čekaju rođendanski kolači. Al sva sreća bit će onih koji će ih papati ;)
Ja volim sve s cimetom. Radila sam i ja ranije ovakve ružice/pužiće ali tek nakon što sam probala američke cinnamon rolls sam se oduševila njima. Tebi i tvojoj obitelji želim sretnu, uspješnu i veselu Novu godinu!
Vazno je da si ozdravila, bice kolaca... :)
Super peciva. Jako ih volimo jesti! :)
volim na ovaj način zamotano tijesto, a cimet obožavam i mogu zamisliti kako su dobre ove ružice
Nisam nikada probala ove "meke" ružice. Kod nas se tradiciponalno prave prhke ružice s punjenjem od oraha. Tvoje izgledaju prekrasno (Fotke su fantastične!), a recept mi se jako dopada!
P.S. Nadam se da si ozdravila :)
@Monika: ja se spremam na isprobavanja cinnamon rolls-a...
@Miki: hvala!
@Nina: isprobaj pa javi dojmove!
@Maja: nisam nikada jela prhke ružice... Ozdravila sam, puna vitamina i jedva čekam proljeće ;)
Objavi komentar