utorak, 6. ožujka 2012.

Cupcakes i krema s okusom vanilije



Jednom davno sam radila cupcakese. Nešto sam krivo napravila i nisam bila zadovoljna kako su ispali. Zato se dugo nisam usudila upustiti u avanturu pravljenja istih. Jedino što sam se divila svim vrijednim curama koje ih redovito rade. Onda sam naišla na recept za ovaj cupcake i odluka je donešena, ovaj vikend idu cupcakes-i ;)



Izrada je prilično jednostavna, ako na vrijeme pripremite sve sastojke (npr. ostaviti maslac na sobnoj temperaturi da omekša). Dok se tijesto peče, kremu možete miksati. Kada se cupcakesi ohlade, dolazi na red ukrašavanje ;)


Cupcakes i krema s okusom vanilije
(recept preuzet odavde)

1½ šalice brašna
1 šalica šećera
1½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
8 žlica maslaca (cca 113g), na sobnoj tempreaturi
½ šalice kiselog vrhnja
1 veće jaje (na sobnoj temperaturi)
2 veća žutanjka (na sobnoj temperaturi)
1½ žličica vanilin ekstrakta

Pomiješati zajedno brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodati maslac, kiselo vrhnje, jaje i žutanjke i vanilin ekstrakt. Miksati oko dok ne dobijete glatko tijesto. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Podijeliti cupcakese na 12 košarica ( u kalupu za muffine) i peći oko 20-ak minuta (provjera čačkalicom). Ostaviti ih da se ohlade na sobnoj temperaturi prije nanošenja kreme.

krema:
1 šalica maslaca (na sobnoj temperaturi)
2½ šalice šećera u prahu
1 žlica vanilin ekstrakta

Miksati maslac dok ne postane pjenast. Polagano dodavati šećer u prahu i miješati dok ne umiješate sav šećer. Na kraju dodati vanilin ekstrakt. Miksati još dvije minute dok se sve fino ne poveže.
Ukrasiti cupcakese s kremom.

P.S.
- ako vam ostane kreme možete je ostaviti u frižideru. Prije ponovnog korištenja je ponovo izmiksati.
- ova krema je prilično zasitna ( što se može zaključiti prema sastojcima) i zato pažljivo. Ovo je definitivno kolač za posebne prilike.

Broj komentara: 12:

lusitania kaže...

nisam ljubitelj ove kreme sa maslacem, ali zato su ti slike prave proljetne!

What's for dessert? kaže...

Volim cupcakes, ali rađe koristim ganache za dekoraciju. Krema s maslacem me nije oduševila. Cvjetići su se izvrsno uklopili u dekoraciju.

Bite my cake kaže...

jako su lijepi!

Unknown kaže...

Ni ja se još nisam upustila u pravljenje cupcakesa, iako uživam u sličicama koje vrijedne cure stavljaju na net. Nešto mi se čini da uz gotovo isto posla mogu napraviti nečega više! U mene su u kući žderomiri:)
Prekrasne sličice, stiglo nam je proljeće!

Branka - byB kaže...

Nisam niti ja do sada radila cupcakes iako se namjeravam okušati i jako lijepo mi ih je vidjeti. Isto kao i ove tvoje, prekrasni su , tako lijepi i nježni !

Monika kaže...

Ni ja nisam dugo radila cupcakes. Nešto mi nisu najbolje ispali posljednji koje sam radila pa od onda apstiniram. Ali isto sam nedavno naletjela na prekrasne čokoladne cupcakes s kremom od kave i čokolade i preljevom od karamele i rekla sama sebi da prvom prilikom idu na isprobavanje :) Ovi tvoji isto izgledaju mekano i sočno, ali ja bih kremicu od maslaca ipak zamijenila nekom drugom vrstom kreme. Bojim se da bi mi ova bila prebogata.

Anonimno kaže...

neko vrijeme sam stalno radila ili muffine ili cupcakese, ali sad već duže nisam jer smo se zasitili, nisam ljubitelj ove kreme, ali odlična je za ukrašavanje pa je ponekad ipak napravim
slikice su predivne

Laka kuharica kaže...

Muffine radim, cupcakes baš i ne. Pojma nemam zašto jer su kao i muffini, samo manji, a uz dodatak ovakve kreme mora da su zbilja odlični.

Just Cake Girl kaže...

Ajme, kako su divni <3

Petra Kranjica kaže...

Krasni su ti cupcakesi.

Maja kaže...

Obožavam cupcakese, tvoji izgledaju savršeno, baš proljetno izgledaju! Jednom sam radila kremu s maslacem, šteta šta se onda nisam sjetila dodati vaniliju unutra, skoro da sam odustala od ovih njihovih kremica, a onda kada vidim kako u tebe savršeno izgledaju, dođe mi da ih opet napravim :)

Anonimno kaže...

Ja sam definitivno ljubitelj muffinsa i cupcakesa jer su jednostavni i zgodni za one koji su početnici u izradi kolača! Fotke su ti fenomenalne! Sad znam kud ću po inspiraciju kad ne budem znala što kuhati :)

Objavi komentar