utorak, 27. ožujka 2012.
Pitta kruh
Pitta kruh vuče porijeklo iz Turske kuhinje. Poznat je po mekanom i laganom tijestu koje se tijekom pečenja napuhne i na taj način stvori neku vrstu džepa koji je pogodan za dodavanje različitih punjenja. Sve ovisi o vašem izboru, stanju frižidera i prehrambenim navikama. Nas je ovaj kruh osvojio na prvi pogled (ugriz) i od tada sam ga radila par puta. Svaki put sve brže i bolje. Sada ih bez problema rukama vadim vruće iz pećnice ;)
Pitta kruh
(za šest komada)
225g bijelog pšeničnog brašna
1 žličica soli
1/2 paketića suhog kvasca
140ml tople vode
2 žlice maslinovog ulja
Pomiješati brašno, sol i kvasac. Napraviti rupu u sredini te dodati maslinovo ulje. Postepeno dodavajući toplu vodu zamijesiti glatko i elastično tijesto. Ostaviti tijesto da se diže dok ne dosegne dvostruku veličinu. Na lagano pobrašnjenu površinu staviti tijesto i podijeliti ga na šest dijelova u obliku kugle. Ostaviti ga da se odmara pet minuta. Svaku kuglu tijesta istanjiti na veličinu oko 5mm. Staviti ih na pobrašnjenju krpu i prekriti s lagano nauljenom prozirnom folijom. Ostaviti ih da se dižu oko pola sata. U međuvremenu ugrijati pećnicu na maksimalnu temperaturu te staviti papir za pečenje na tepsiju za pečenje (najbolje je uzeti onu šta bude u štednjaku). Peći dva po dva komada oko 4-6 minuta ili dok se ne napuhnu. Ostaviti ih da se hlade na rešetki za hlađenje. Nakon toga ih zamotati u krpu da ostanu topli i mekani.
P.S.
-ako želite pitta kruh možete napraviti i od integralnog brašna
-prije stavljanja kruha u pećnicu treba je dobro zagrijati, u protivnom se neće napuhati.
-ako vam ostane za sutra najbolje ga zamotati u krpu i staviti u vrećicu.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
22 komentara:
Una receta deliciosa
Un beso
http://janakitchen.blogspot.com
spremam se napraviti ovaj kruh već neko vrijeme pa nikako, a vjerujem da je u domaćoj varijanti predobar
Odličan!
Pravo dobar!!!
Krasan :)!
Bas dugo zelim napraviti ovaj hleb. Hvala na receptu . Divno izgleda .
Ne da sam ih pravila nekoliko puta nego više niko neće da sedne za sto ako nema ovog hleba na stolu! :) Neverovatno pecivo :)
odlično!
i ja sam se, ima već neko vrijeme, zagledala u ove lepinjice (kruh) ali nikako ih i napraviti.
Videla sam ih i nisam ih jos do sada pravila, vidi se da su ti dobro ispali!
@Jana: thank you!
@nina: isprobaj što prije ;)
@Irena: hvala!
@Snježa: slažem se!
@Cinnamon: hvala!
@Zoka: nema na čemu. Javi rezultate!
@Milin kuvar: super, znaju oni šta je dobro ;)
@Tanja: svakako isprobaj kada stigneš!
@Vera: hvala!
Ja ga planiram napraviti već valjda dvije godine ali nikako da dođe na red. Predivno izgleda. Sad više stvarno nemam izgovora.
Super izgleda. Ubila sam se u Istambulu u pita kruhu i onom njihovom jogurtu.
Jako volim takvo pecivo za punjene, divno ti izgledaju, recept će mi dobro doći.
Sram me priznati da sam lijena i da kupujem gotov pitta kruh, idealan mi je za brzinski ručak. Morat ću se potruditi i napraviti domaće i nadati se da će mi ispasti ovako super
Obožavam!
Odlicno izgleda, ja ga cesto koristim, ali moram priznati najcesce kupim gotov, jer se ovdje jako puno koristi punjen salatom, tunjevinom, paradajzom i ostalim.
volim, volim, super je!
Fino ti je ispao
Odlicna alternativa za sendviche; ovdje se to zove 'dzep kruh' (pocket bread).
Imaš izazov kod mene
http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html
super recept.. i ja sam ga planirala praviti. Videla sam kod gastronomada sličan recept. U svakom slučaju specijalitet u kome se može uživati i kući pored ovakvog opisa :D
jako mi se sviđa!!
@Monika: probaj što prije ;)
@Petra: imat ću na umu kada odem u Istanbul.
@Dunja: hvala!
@Tamara: sigurno hoće. Probaj napraviti stvarno je jednostavno!
@Nevena: i ja ;)
@Gordana: odlične ideje za punjenja.
@Tamara: hvala!
@Jasna: pocket bread ;)
@Irena: hvala!
@Sanja: hvala!
@Masatera: hvala!
Objavi komentar