utorak, 26. ožujka 2013.

Gusta juha od heljde i graška s češnjakom



(Ne)očekivano nam je proljeće napokon došlo. Međutim niske temperature nikako da odu. Zbog toga nema ništa bolje nego pojesti zdjelu tople guste juhe. Uz dvije kriške prepečenog kruha i tostirane bučine sjemenke ovo je kompletan obrok.


Heljda je davno zaboravljena žitarica koja je idealna za zimske obroke jer grije tijelo iznutra. Uz dodatak češnjaka idealna je za stvaranje imuniteta ;)


Gusta juha od heljde i graška s češnjakom

2 žličice ulja
2 luka (srednje veličine) isjeckana na komadiće
2 režnja češnjaka isjeckana na komadiće
200g heljde
150g graška (smrznutog)
vode (ili temeljca) oko 1l
1 žličica kurkume
1 žličica ljute papričice (bilo koje vrste)
sol, papar

Dinstati luk i češnjak uz dodatak ljute papričice na ulju par minuta (dok luk ne omekša). Dodati heljdu (prethodno opranu), grašak i kurkumu te uliti vodu (ili temeljac). Kada sve zajedno provrije kuhati na laganoj vatri dok heljda ne omekša. Dodati sol i papar po želji. Juhu samljeti u blenderu do željene gustoće (ako treba dodati još vode) i servirati uz pečene bučine sjemenke i prepečenac.

Broj komentara: 8:

crumbs from my table kaže...

to je to!comfort food sam takav.
ide mi na popis za probati.

Dunja kaže...

Interesantna kombinacija, treba probat.

Laka kuharica kaže...

Odlično, jako mi se sviđa, moram probati. Čuj, o kojem to proljeću zboriš? Ovdje ima oko 20 cm snijega, a i drugdje, osim valjda na Jadranu. Navodno, lijepo vrijeme dolazi tek krajem tjedna, ali ni tada za dugo. Svejedno, juhica je divna, bila zima ili proljeće:))

anngelpie kaže...

...odlična juha...obožavam sve juhe, ovo ću sigurno probati... a proljeće, vidim ga samo u mašti, snijeg nas zatrpao i bome se neda... ;))

Anja kaže...

Ja zbilja volim heljdu pa me ovo jako privlači :)

Bite my cake kaže...

kakva fenomenalna juha!

Ornela kaže...

Izvrsno jelo - i jos bez glutena :-) Definitivno cu probati.

Anonimno kaže...

heljdu do sada nisam nikad jela, kod nas je baš i nema za kupiti... ako naletim na nju u dm-u ili u bio&bio kad budem idući put kupujem i kuham!

Objavi komentar