utorak, 26. ožujka 2013.
Gusta juha od heljde i graška s češnjakom
(Ne)očekivano nam je proljeće napokon došlo. Međutim niske temperature nikako da odu. Zbog toga nema ništa bolje nego pojesti zdjelu tople guste juhe. Uz dvije kriške prepečenog kruha i tostirane bučine sjemenke ovo je kompletan obrok.
Heljda je davno zaboravljena žitarica koja je idealna za zimske obroke jer grije tijelo iznutra. Uz dodatak češnjaka idealna je za stvaranje imuniteta ;)
Gusta juha od heljde i graška s češnjakom
2 žličice ulja
2 luka (srednje veličine) isjeckana na komadiće
2 režnja češnjaka isjeckana na komadiće
200g heljde
150g graška (smrznutog)
vode (ili temeljca) oko 1l
1 žličica kurkume
1 žličica ljute papričice (bilo koje vrste)
sol, papar
Dinstati luk i češnjak uz dodatak ljute papričice na ulju par minuta (dok luk ne omekša). Dodati heljdu (prethodno opranu), grašak i kurkumu te uliti vodu (ili temeljac). Kada sve zajedno provrije kuhati na laganoj vatri dok heljda ne omekša. Dodati sol i papar po želji. Juhu samljeti u blenderu do željene gustoće (ako treba dodati još vode) i servirati uz pečene bučine sjemenke i prepečenac.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Broj komentara: 8:
to je to!comfort food sam takav.
ide mi na popis za probati.
Interesantna kombinacija, treba probat.
Odlično, jako mi se sviđa, moram probati. Čuj, o kojem to proljeću zboriš? Ovdje ima oko 20 cm snijega, a i drugdje, osim valjda na Jadranu. Navodno, lijepo vrijeme dolazi tek krajem tjedna, ali ni tada za dugo. Svejedno, juhica je divna, bila zima ili proljeće:))
...odlična juha...obožavam sve juhe, ovo ću sigurno probati... a proljeće, vidim ga samo u mašti, snijeg nas zatrpao i bome se neda... ;))
Ja zbilja volim heljdu pa me ovo jako privlači :)
kakva fenomenalna juha!
Izvrsno jelo - i jos bez glutena :-) Definitivno cu probati.
heljdu do sada nisam nikad jela, kod nas je baš i nema za kupiti... ako naletim na nju u dm-u ili u bio&bio kad budem idući put kupujem i kuham!
Objavi komentar