srijeda, 25. prosinca 2013.

Damini poljupci (Baci di Dama)


Ove godine sve se nekako ubrzalo. Barem se tako čini jer ništa ne stignem. Došao je Badnjak kada sam shvatila da u kući nemam niti jednog poštenog keksića. Nedopustivo! Nema druge nego ubaciti u dnevni raspored i keksiće. Pitanje je samo što? Nešto jednostavno i brzo?

Ili nešto što odavno stoji na listi isprobavanja? Iznad umora i nedostatka vremena, uz vješto planiranje istog prevladala je želja za ovim ljepoticama. Prhko tijesto, kombinacija tostiranih lješnjaka i čokolade. I moj maleni dodatak: ribana korica naranče u čokoladi. Savršeno!

Baci di dama
(donosim prijevod recepta preuzetog od D.Lebovitza)


140g tostiranih (i očišćenih) lješnjaka
140g brašna
100g maslaca (na sobnoj temperaturi)
100g šećera
prstohvat soli
55g tamne čokolade
ribana korica naranče

Lješnjake samljeti usitno. Pomiješati lješnjake i brašno. Maslac iskidati na listiće i dodati u mješavinu lješnjaka i brašna. Dodati šećer i prstohvat soli. Mijesiti dok se ne dobije kompaktna smjesa. Podijeliti tijesto na tri komada u obliku valjka. Probajte ih napraviti da budu bez pukotina (što meni nije uspjelo!). Staviti tijesto 2-3 sata u frižider da se ohladi. Od tijesta raditi male kuglice veličine pikule te ih redati u pripremljenu tepsiju. Kuglice lagano pritisnuti s gornje strane tako da se mogu lakše spajati. Peći u ugrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 15-ak minuta. Otopiti čokoladu na pari, dodati ribanu koricu naranče. Ohladiti čokoladu na sobnu temperaturu (da se stisne) i spajati dvije po dvije kuglice. Sve zajedno ostaviti da se stisne prije serviranja.


4 komentara:

pekarica-suzyca.blogspot.com kaže...

Preslatki su! Obožavam ih! Nedavno sam radila poljupce, ali čokoladne, fantastični su.

Unknown kaže...

već odavno mi stoje na listi...ima vremena...
sretan božić!!!

Mirjana kaže...

Divno!

Just Cake Girl kaže...

I ja sam tako bila na badnjak, bez ijednog keksića :) ali na kraju se sve nakako posložilo! Ovi su divni i želim ti sretan Božić!

Objavi komentar