subota, 22. veljače 2014.

Cheese cake brownie s "pekmezom" od suhih marelica



Iako je pola vikenda prošlo, imate još dosta vremena za napraviti ovaj kolač. Važno je početi još večeras tako da potopite suhe marelice i ostavite ih preko noći. Sutra dan ih samo smiksajte u blenderu i imate super brz i savršen "pekmez" od suhih marelica. Daljnja priprema kolača je super jedostavna i bit će gotov prije nego dođe vrijeme za popodnevnu kavu ili čaj ;)



Riječ je o klasičnoj mekanoj podlozi od čokolade i kremi od sira prošaranoj pekmezom od suhih marelica. Savršen spoj slatkog, kremastog, kiselog i ponovo slatkog. Meni osobno paše najbolje uz malu šalicu turske kave ;)


Cheese cake brownie s "pekmezom" od suhih marelica
(za pleh veličine 18x28 cm)

za pekmez od marelica
100g suhih marelica
voda
Dan prije preliti marelice s vodom i ostaviti ih u frižideru minimalno preko noći. Sutra dan ih smiksati (zajedno s vodom) u blenderu i po potrebi dodati još vode da se dobije kremasta struktura.

za kremu od sira
225g kremastog sira (pola kravljeg posnog i pola mliječnog namaza)
1/3 šalice šećera
1 jaje
1/2 žličice vanilije u prahu
Mikserom na laganoj brzini pomiješati zajedno obadvije vrste sira. Dodati šećer i vaniliju. Na kraju umutiti jedno jaje.

za tamnu podlogu
150g tamne čokolade
110g maslaca
2 jaja
1 žličica vanilije u prahu
1/2 žličice soli
1/2 šalice brašna (ja koristim tip850, vi možete obično bijelo, integralno i sl.)
1/3 pripremljenog pekmeza od marelica
Na laganoj vatri (ili na pari) otopiti maslac i čokoladu. Maknuti sa vatre te umiješati pekmez od suhih marelica. Umiješati vaniliju i sol. Kuhačom polagano miješati smjesu te dodati jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati brašno (u par navrata). Paziti da smijesu previše ne miksate.

U pripremljen kalup sipati tamnu smjesu. Na nju lagano (i oprezno) rasporediti svijetlu smjesu. Ostatak pekmeza od suhih marelica (2/3) rasporediti u pravilnim razmacima po bijeloj smjesi. Uzeti čačkalicu i pomiješati pekmez sa bijelom kremom radeći zavijutke (swirils). Staviti u pećnicu na 170 stupnjeva 20 do 25 minuta.

P.S. ako nemate suhih marelica ili želite odmah početi s pripremom slobodno upotrijebite pekmez koji imate pri ruci. Ako želite možete koristiti i zaleđeno voće npr. maline (jednu šalicu). Njih smiksati sa žličom šećera i pomiješati s kremom od sira kako je navedeno u receptu. U tamnu podlogu staviti 1/3 šalice šećera umjesto pekmeza od marelica.


Broj komentara: 10:

Jovanka Baštovanka kaže...

auuu, sto ovo dobro izgleda.. ma sta dobro, vrhunski!!! ovo sto prije treba isprobati =)))

Jovanka Baštovanka kaže...

p.s. je mislis da bi krema od sira mogla i bez jaja?

jubistacha kaže...

@Jovanka Baštovanka: nemam pojma. Vjerovatno bi. Što te brine?
I u tamni dio idu jaja ;)

Jovanka Baštovanka kaže...

ma nista specijalno, nego cisto ako ne treba da smanjim jaja..

Milica - Na tanjiru kaže...

Odlična ideja za suve kajsije! Sigurna sam da je baš fenomenalan! :)

Bite my cake kaže...

baš zanimljiva kombinacija!

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda.

prekratakdan kaže...

Meni je ovo super, baš me zanimao ovaj dio sa suhim marelicama. Valjalo bi probati...

Foozdarije kaže...

Kupila si me ovom kombinacijom, danas ga isprobavam ;)

jubistacha kaže...

@Jovanka: probaj pa javi. Meni se čini da to jedno jaje ustvari ima fukciju da stisne kremu prilikom pečenja.
@Milica: ja obožavam kajsije u svakom obliku. Trenutno suhe dok ne dođe njihova sezona ;)
@Tamara: hvala!
@Petra: hvala!
@Ingrid: probaj pa javi. Meni je super. Ne osjete se specijalno kajsije. One tu više služe kao zamjena za ostale manje zdrave zaslađivače. Možda može probati i sa datuljama...
@Foozdarije: jeah. Javi kako je ispalo!

Objavi komentar