srijeda, 24. kolovoza 2016.

Ledenjak (lažni medenjak)


U zadnje vrijeme kod mene samo zdrave stvari. Valjda je to neki prirodni tok sazrijevanja kada shvatiš da je ulaganje vremena u zdraviji izbor hrane dugoročno isplativiji nego dopuštanje trenutnih zadovoljstava brzim i prilično jednostavnim primjercima u ovom slučaju keksića ;)


Iako naziv ovih zdravih snackova, keksića ili kako ih već hoćete zvati implicira da je riječ o medenjacima, moram vas razočarati. Ova slastica u sebi ne sadrži med, niti sve začine karakteristične za medenjake. Samo mirisom (i okusom) neodoljivo podsjeća na njih (iako nemam pojma zašto je to tako ;))


Ledenjak (lažni medenjak)

100g sosa od jabuka (po mogućnosti domaćeg)
50g smeđeg šećera
100g brašna (ja koristim tip 850)
2 žličice rogača u prahu
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice praška za pecivo
70g sjeckane tamne čokolade

Miksati zajedno šećer i sos od jabuka. Pomiješati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i rogač. Pomiješati mokre i suhe sastojke. Na kraju dodati tamnu čokoladu. Žličicom vaditi male hrpice i slagati ih na pripremljeni pleh. Peći na 160 stupnjeva 10-ak minuta.

1 komentar:

Laka kuharica kaže...

Bilježim! Imam sos od jabuka (doduše kupljen u DM-u), imam rogač, doduše ne u prahu. Mislim da jabuke i rogač daju ovim keksićima tu posebnu aromu. Ja bih još dodala cimet ili klinčić ili piment ili kardamom ili sve pomiješano. ne mogu ja bez začina!
Slažem se - pametno je jesti zdravo, sve je to samo stvar navike. Ja već nekoliko mjeseci ne jedem kruh i slatko (šećer). Kruh i pecivo me definitivno debljaju, a šećer zaista nije zdrav. I ništa mi ne fali. Daleko od očiju, daleko od srca.:))

Objavi komentar