utorak, 4. travnja 2017.

Prirodno bojane pisanice




Svake godine radimo planove i pokušavamo napraviti što ljepše i zanimljivije pisanice. Ove godine ćemo pokušati dobiti žutu boju koja se dobiva od kurkume. Nadam se da će lijepo izgledati. U svakom slučaju isprobat ćemo, a ako ne uspijemo vraćamo se provjerenim načinima koje ću ovdje podijeliti.





1. Pisanice bojane koprivom
 
Ako želite dobiti pisanice zelenkasto smeđe boje onda morate ubrati (ili nabaviti) koprivu, potopiti u vodu zajedno s jajima i kuhati dok jaja ne dobiju željenu boju. Ovako kuhana jaja su zdrava i bez problema ih možete ponuditi djeci.


2. Pisanice bojane lučinom (ljuska od luka) i tekućinom od cikle

Ako želite pak pisanice prekrasne crvene/bordo boje onda definitivno trebate nabaviti puno luka (ili samo ljuske) i tekućinu od kuhane cikle (ili salate). Ideja je da jaja stavite u lonac i dodate što veću količinu ljuski od luka i tekućine od cikle (ako je potrebno dodati vode da jaja budu potopljena). Kuhati dok se ne dobije željena boja. I ovako obojana jaja bez problema možete ponuduti djeci jer nisu tretirana umjetnim bojama (koje kao što znamo sadrže mnogo sumnjivih E-ova ;)).

Koji god način bojanja isprobali, ili ako imate neke svoje prijedloge slobodno se javite u komentare ili na e-mail.


1 komentar:

Laka kuharica kaže...

Prirodno bojana jaja imaju puno svjetliju nijansu, što je i razumljivo. Možda jedino kada se radi o soku cikle. Kako slavimo uskrs jedino kao nekakvu tradiciju buđenja proljeća, obojana jaj mi baš nisu prioritet, ali nije loše probati ova "prirodna".

Objavi komentar