srijeda, 11. listopada 2017.

Čokoladni prutići (tajni sastojak: slanutak)


Uvijek u potrazi za inspiracijom na mojim omiljenim blogovima (bilo našim ili stranim) nađem nešto zanimljivo za isprobati. Još ako je zdravo i mogu ga prilagoditi svojim trenutnim prilikama odmah se bacam na pripemu. Zato je ova slastica nastala tako brzo i recept ide odmah na blog jer jedva čekam da s vama podljelim svoju trenutno omiljenu opsesiju, a to je slanutak.

S obzirom da nisam ljubitelj mahunarki (posebno leće i graha), one su bile slabo zastupljene u mojoj prehrani. Dok nisam otkrila slanutak. Idealan je za pripremu bilo kakvog jela: od slanog namaza do slatkih delicija. Ovaj put riječ je o kolaču koji se ne peče, već samo izmiksa i ostavi na par sati u hladnjak. Ako ga napravite navečer sutra vas čeka odličan doručak pun energije i potrebnih nutrijenata za početak dana.




Čokoladni prutići sa slanutkom

250g kuhanog slanutka (ili iz konzerve)
1 žličica vanilin ekstrakta
prstohvat soli
prstohvat sode bikarbone
2 žlice maslaca od lješnjaka (ili nekog sličnog)
2 žlice kokosovog ulja
1/2 šalice javorovog sirupa (ili meda)
1 šalica plus 2 žlice zobenih pahuljica
3 žlice kakao praha
40g tamne čokolade (isjeckati na komadiće)

Sve sastojke (osim tamne čokolade) pomiješati u sjeckalici (ili blenderu) i miksati dok se ne dobije kompaktna smjesa. Na kraju ručno umiješati čokoladu. Smjesu prebaciti u plaštičnu zdjelu (veličine 17cmx17cm otprilike) te rukama dobro utisnuti da se dobije ravna površina. Sve zajedno staviti u frižider na minimalno dva sata. Sjeći na šnite i uživati.

P.S.
par napomena za lakše snalaženje:
1.ako nemate maslac od lješnjaka, može i kikiriki maslac
2.ako nemate super jaki blender onda bolje smjesu prebaciti u sjeckalicu
3.ako nemate veliku sjeckalicu onda raditi u dva navrata (ili više) jer vam se slanutak neće fino isjeckati i povezati s ostatkom smjese
4.ako vam je smjesa presuha dodati žlicu ili dvije vode da se lakše može sjeckati
5.u plastičnu zdjelu staviti pek papir da vam bude kasnije lakše sve zajedno izvaditi za sjeckanje i posluživanje


3 komentara:

Iva@ Kulinarskerazglednice kaže...

ovo ću sigurno isprobati!

Anonimno kaže...

Super, obozavam slanutak (leblebiju) , bidt ce isproban . Topli pozdrav:)

jubistacha kaže...

@Iva: javi dojmove!
@Anonimno: super. Nadam se da ce vam se svidjeti!

Objavi komentar