srijeda, 19. rujna 2018.

Tri jednostavna i brza recepta za zdravu užinu


Bez obzira koliko imamo slobodnog vremena za kuhanje i pripremanje hrane uvijek je lakše izabrati zdravo kada vas takva poslastica čeka spremna u frižideru. Ja (kao što i pretpostavljate) volim provoditi vrijeme u kuhinji i kuhanje je moja radost. Ipak, nešto što se mora svaki dan raditi može isto tako dosaditi koliko god vi to voljeli raditi. Zato ja napravim tjednu pripremu tj. zalihu zdravih užina u kojima jednako uživamo i mi odrasli i djeca.

Za ova tri recepta vam nije potrebno nikakvo predznanje, niti pećnica. Samo pola sata vremena i imate spremnu užinu za par dana. Koliko drugo će trajati, ovisi isključivo o vama :)

Za početak ćemo pripremati Super hrskave granola šnite, pa onda složenac od jogurta i borovnica te na kraju energetske kuglice od samo tri sastojka!



 Super hrskave granola šnite

220g paste od datulja (ili samih datulja prethodno namočenih te sitno isjeckanih)
65g  maslaca od kikirikija
115g  mješavnine orašastih plodova i sjemenki (npr. lješnjake, bademe, pistacije, bučine sjemenke...)
135g zobenih pahuljica
1-2 žlice vode

Pomiješati zobene i orašaste plodove. Dodati pastu od datulja i maslac od kikirikija. Miješati (rukom) dok se smjesa  ne poveže. Po potrebi dodati vode. Staviti smjesu u mali kalup, fino je poravnati te u zamrzivač na pola sata.



Grčki jogurt s umakom od borovnica

umak od borovnica
250g zamrznutih borovnica
1 žlica šećera
malo ruma
1 žlica instant griza

Šećer posuti po borovnicama te tako ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi. Dodati rum te kuhati borovnice dok ne omekšaju. Na kraju umiješati instant griz. Ostaviti smjesu da se ohladi.
U pripremljene čaše slagati red umaka od borovnica, red grčkog jogurta. Staviti u frižider na par sati.




Energetske kuglice od samo tri sastojka

200g paste od datulja*
25g zobenih mekinja**
90g sjeckanih orašastih plodova (ili kombinacija npr. lješnjaci+bučine sjemenke...)

Sve zajedno pomiješati u zdjeli dok se sastojci ne povežu. Smjesu ostavite da miruje (u frižideru) dvadesetak minuta. Žličicom uzeti komad smjese i oblikovati kuglice.

*ako nemate pastu od datulja možete uzeti istu količinu datulja, natopiti ih u vodi (sat vremena). Ocijediti vodu, staviti datulje i blender s malo vode i miksati dok se ne dobije homogena smjesa.
**ako nemate zobene posije, možete korisiti zobene pahuljice. Možete ih staviti u sjekalicu i usitniti da ih je lakše umiješati.

3 komentara:

Laka kuharica kaže...

Odlične užine koje nisu za mene!:)) Eto, baš ne volim posebno ni granolu, ni energetske pločice, a ni jogurt s voćem ili slatkim. Dakle, fino bih uzela datulje, pa čisti jogurt, pa kikiriki maslac, pa rum.... Vidiš i sama kamo vodi moja užina!

Aleksandra kaže...

Hvala :)

jubistacha kaže...

Draga Laka kuharice, najbolja je užina ona koju u kojoj ćeš uživati :)

Objavi komentar