četvrtak, 4. listopada 2018.

Zobeni keksi s tamnom čokoladom i pistacijama


Jedan od često pravljenih recepata u mojoj kuhinji. Ove kekse svi obozavaju, od onih starijih do onih najmlađih. Osim što su ukusni, imaju smanjenu količinu šećera, tamnu čokoladu i određenu količinu zobenih pahuljica. Svakako bolji izbor nego kupovna verzija. Nepisano je pravilo da se odmah radi dvostruka količina jer tako brzo nestanu :)







Zobeni keksi s tamnom čokoladom i pistacijama

100g maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
40g šećera (smeđeg ili kokosovog)
1 jaje
100g brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
50g zobenih pahuljica
80g tamne čokolade (isjeckane na sitne komade)
20g pistacija (nezasoljenih, i isjeckanih na sitne komade)

Pomiješati maslac i šećer da se dobije pjenasta smjesa. Umiješati jaje dok se ne dobije jednolična smjesa. U drugoj zdjeli pomiješati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo,sol i zobene pahuljice. U smjesu od maslaca umiješati brašno i miješati dok se sve ne poveže. Na kraju dodati čokoladu i pistacije. Smjesu staviti u frižider na pola sata radi lakšeg oblikovanja. Žličicom vaditi smjesu, formirati kuglicu, te sve redati na pripremljenu tepsiju. Svaku kuglicu lagano pritisnuti te staviti u pećnicu na 160 stupnjeva 7-8 minuta.

Napomena: keksiće je bolje ostaviti mekane, tj. izvaditi ih iz pećnice dok se nisu do kraja stvrdnuli. Ostaviti ih da se ohlade, pa će se sami stvrdnuti!



2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Spremam recept, sigurna sam da će i kod mene planuti.

jubistacha kaže...

Draga Petra, sigurna sam da hoce. Ovaj keksic je stvarno super!

Objavi komentar